Dickensdagen in het land

Zaterdag 15 en zondag 16 december 2012 wordt de binnenstad van Deventer overspoeld door een slordige 150.000 bezoekers, tijdens het Dickens Festijn. Dit weekend zijn er meer Dickens dagen, maar dan wat bescheidener dan in de Hanzestad (2014: klik hier). Vrijdag 14 december stond het Noord-Hollandse Medemblik in het teken van de 19e-eeuwse Britse schrijver Charles Dickens (1812-1870); zondag zijn er Dickensdagen in het Haagse Loosduinen, het Groningse Beerta en het Gelderse Druten.

Het voormalige dorp Loosduinen aan de zuidrad van Den Haag (inmiddels door de Hofstad ingelijfd) beleeft zondag de vierde editie van de Dickens Xmas Fair. De vrijdag ervoor vindt voor het eerst een lichtjesavond plaats. Om 19.30 uur begint een lampionnenoptocht vanaf het winkelcentrum. Op Kerstkoopzondag ademt het winkelgebied de Engelse sfeer uit de 19e eeuw: van 12.00 tot 17.00 lopen Scrooge en andere figuren uit de boeken van Dickens  rond. Het Hoofdplein heet deze dag Dickensplein en biedt plaats aan een Levende kerststal: de  enige die er nog is in de Haagse regio. In Dickenshuisjes op het plein trakteert de winkeliersvereniging op erwtensoep, koffie en thee, er is een kleine kerstmarkt en er zijn optredens van verschillende koren en orkesten. Ook het Groningse Beerta en het centrum van Druten, in het hart van Maas en Waal, gaat één dag terug naar de 19e eeuw: kerstinkopen doen en tegelijkertijd met het hele gezin genieten van uiteenlopende activiteiten en live muziek.

Lees ook:Dickens Xmas Fair Loosduinen
Lees ook:Dickens-festijnen in december
Lees ook:Dickensdagen, -markten en festijnen 2016
Lees ook:Dickensdagen, Dickens kerstmarkten en Scrooge Festivals
Lees ook:Kerstmarkten en winterfairs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>