Vanaf zondag 7 februari zijn vijf planeten op één rij te zien

IMG_20160516_112158Zondagochtend 7 februari zijn vlak voor zonsopgang aan de horizon van zuidoost naar west vijf planeten in één gebogen lijn te zien: Jupiter als hoogste, daarna Mars, Saturnus en Venus en Mercurius als laagste. Deze ‘dans van planeten‘ is voor het eerst in tien jaar te zien; met het blote oog, uiteraard bij heldere hemel.

Het gebeurt niet vaak dat alle vijf planeten tegelijk te zien zijn, omdat er bijna altijd wel een of twee dicht in de buurt van de zon staan en helemaal wegvallen in de zonnegloed. Planeten geven zelf geen licht, maar reflecteren het zonlicht, zoals ook de maan doet. De rij planeten is tot 20 februari te zien, rond half acht ‘s ochtends.  De planeten komen op aan de zuidoostelijke hemel. Jupiter en Venus zijn de meest heldere,. Mercurius komt als laatste op, ongeveer een uur voor zonsopgang: dat is het moment waarop de vijf planeten op één rij te zien zijn. De volgende kans om dat tie spotten is pas weer in 2020.

Lees ook:Venus schuift voor zon langs, een zeldzaam natuurverschijnsel
Lees ook:Landelijke Sterrenkijkdagen 2012
Lees ook:Maansverduistering boven Nederland
Lees ook:Totale maansverduistering op woensdagavond
Lees ook:Vanavond totale maansverduistering

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>