Kerstboomwerpen – oudejaarstraditie op Ameland

Ameland kent een nieuwe traditie op Oudjaar: sinds 2005 vindt op oudejaarsdag  op het Waddeneiland het Kampioenschap Kerstboomwerpen plaats. Maandag 31 december 2012 vindt de 8e editie plaats op de Brink in Ballum. Het begint om 14.00 uur; deelname kost één euro per worp. Er zijn wedstrijden in de categorieën mannen, vrouwen en kinderen to 12 jaar.

 Boomstamgooien is een oud Gallisch spel, dat nu nog steeds in Schotland wordt gedaan tijdens de Highland Games. Doel is niet zo ver mogelijk gooien, maar op de ‘highland’ manier: de paal moet daarbij zo vaak mogelijk over de kop gooien. De gooier houdt de paal met twee handen vast (zoals je iemand ‘een pootje geeft’), de paal leunt tegen de schouder. De kant die dan boven is, moet na de worp op de grond terecht komen en dan moet de paal zo ver mogelijk en zo vaak mogelijk omklappen. De dag erop vindt in Hollum op Ameland voor de 9e keer de Amelander Nieuwjaarsduik plaats.

Lees ook:Wedstrijd Kerstboomwerpen Ameland 2011
Lees ook:Amelander Kampioenschap Kerstboomwerpen
Lees ook:Nieuwe ‘ecologische attractie’ op de Wadden: Zonnepark Ameland
Lees ook:MadNes Festival op Ameland – 1 t/m 3 juli
Lees ook:Keltfest 2011 in Dordrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>