Museum Prinsenhof Delft: ‘Vermeer komt thuis’

image001Johannes Vermeer (1632-1675) woonde en werkte in Delft. Van de schilder zijn wereldwijd slechts zo’n 35 werken bewaard gebleven; Delft bezit geen enkel werk van zijn beroemde inwoner. Het Rijksmuseum bezit er vier, waaronder ‘Het Straatje’. Na een tentoonstelling over het werk in het Rijksmuseum is ‘Het Straatje’ vrijdag 25 maart (Goede Vrijdag voor pasen) tot en met 17 juli te zien in Museum Prinsenhof Delft op de tentoonstelling ‘Vermeer komt thuis’.

Voor het eerst in 320 jaar is het beroemde meesterwerk van de Delftenaar Johannes Vermeer (1632-1675) – tijdelijk – terug in de stad waar het ooit werd geschilderd. Naast ‘Het Straatje; hangen er werken van andere kunstenaars die Delft in de 17e eeuw in beeld brachten, waaronder drie werken van Pieter de Hooch. De tentoonstelling gaat buiten het museum verder als wandeling door de historische binnenstad langs twintig plekken uit het leven van ‘De sfinx van Delft’, zoals Vermeer wel wordt genoemd. Voor de wandeling is een speciale app ‘Op zoek naar Vermeer’ ontwikkeld. De locaties liggen allemaal in de buurt van het museum (openingstijden: zie website).

Lange tijd was de oorspronkelijke locatie van het beroemde ‘Straatje van Vermeer‘ niet bekend. Het blijkt Vlamingstraat 40-42 in Delft te zijn, na het uitpluizen van een register waarin werd bijgehouden hoeveel belasting grachtenbewoners moesten betalen voor het uitdiepen van de gracht en het onderhoud van de kade voor de deur. Die lijst geeft nauwkeurig beeld van de breedte van alle huizen en poorten in de tijd van Vermeer. Stadsgids Randy Boerboom verzorgt rondleidingen over Vermeer en zei: ‘Delft heeft geen schilderijen van Vermeer en nog maar twee panden hebben een directe link met hem: het Gulden ABC, waar ooit werk van hem hing, en in de Oude kerk, waar hij begraven ligt.’ Het huis waar hij is geboren bestaat niet meer en het huis waar hij woonde is ook allang gesloopt.

Lees ook:Vermeer komt thuis: ‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft
Lees ook:Delft: oorspronkelijke locatie ‘Straatje van Vermeer’ gevonden
Lees ook:Recordaantal bezoekers Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Museum De Fundatie bezit een heuse Van Gogh
Lees ook:Bewonderde Stad in Haags Mauritshuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>