Museum Boijmans Rotterdam: ‘Van Bosch tot Brueghel’

IMG_20160609_123851In museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam opent zaterdag 10 oktober de tentoonstelling ‘Van Bosch tot Brueghel – De ontdekking van het dagelijks leven’, te zien tot half januari. Voor het eerst hangen zes werken van Pieter Brueghel de Oude bij elkaar. Een van de topstukken is ‘De Hooiwagen‘ van Bosch uit het Prado in Madrid.

Het drieluik uit 1516 is een van de eerste schilderijen uit de kunstgeschiedenis met taferelen uit het dagelijkse leven. Een stoet mensen loopt er achter een hooiwagen – een metafoor voor materialisme – regelrecht de hel in. Op de voorgrond zijn middeleeuwse taferelen te zien. De Spaanse koning Filips II kocht het drieluik in 1570; sindsdien heeft het Spanje nooit verlaten. In januari verhuist het naar Den Bosch en hangt tot begin mei op een overzichtstentoonstelling over Jeroen Bosch in het Noordbrabants Museum. Die tentoonstelling wordt het hoogtepunt van Jheronimus Bosch 500, dat in 2016 wordt gevierd naar aanleiding van de 500e sterfdag van de schilder.

Lees ook:Rijksmuseum krijgt Spaanse ereprijs
Lees ook:Eerste Rembrandt tentoonstelling in Spanje
Lees ook:Tentoonstelling Jeroen Bosch krijgt ‘Kunst-Oscar’
Lees ook:Vrijdag 12 februari: koning opent tentoonstelling Jeroen Bosch in Noordbrabants Museum
Lees ook:Kabinet trekt 5 miljoen uit voor Jeroen Bosch-jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>