Tentoonstelling Michelangelo Antonioni – de meester van de moderne cinema in EYE Amsterdam

IMG_20160505_154049In EYE Amsterdam is van 12 september tot en met 17 januari de tentoonstelling ‘Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno‘ te zien. Samen met Fellini en Visconti geldt hij tot ‘de grote drie’ van de Italiaanse film. De in Ferrara geboren Antonioni (1912-2007) maakte verhaal, dialoog, geluid en actie ondergeschikt aan beeld. Zijn trilogie L’aventura (1960), La Notte (1961) en L’eclisse (1962) was revolutionair. L’aventura geld als keerpunt in de filmgeschiedenis en begin van de moderne cinema. De film draait om vervreemding, verveling, eenzaamheid en non-communicatie en werd tijdens de première op het filmfestival van Cannes uitgefloten, maar bekroond met een Speciale Juryprijs.

Il deserto rosso (1964) was zijn eerste kleurenfilm en winnaar van de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Daarna verliet Antononi  zijn geboorteland en maakte één van zijn bekendste films: Blow-up (1966). De kaskraker speelt zich af in Londen tijdens de Swinging Sixties en draait om ‘de onmogelijkheid om de waarheid te kennen’ (trailer: klik hier). De film werd genomineerd voor twee Oscars (Beste Regisseur en Scenario). In 1970 maakte Antonioni in de VS ‘Zabriskie Point‘ (1970), een maatschappijkritische film opgenomen in de woestijn van Death Valley en samen met Blow-up een tijdsbeeld van ontluikende popcultuur en maatschappelijke onvrede.

Blow-up (uitvergroten) is het basisthema in al zijn films, zei curator Dominique Païni tijdens de persconferentie op de openingsdag. ‘Hij maakte nooit kostuumdrama’s en was de eerste echte contemporary filmmaker, die in zijn filmplots niet terugkijkt naar wat eerder gebeurde. Wat zelden naar voren komt, is zijn zoektocht naar utopia: Swinging London, de Amerikaanse hippies, Afrika en China’, aldus Païni. Het is de vierde tentoonstelling na Ferrara, Brussel en Parijs, EYE focust zich op Antonioni als master of space: de nietige mens versus de grote leegte, woestijnen, berglandschappen en imposante architectuur.

Op elf grote schermen en tien monitoren zijn filmfragmenten te zien; daarnaast zijn er foto’s, posters, schilderijen, brieven, dagboeken, tijdschriften en andere gedrukt persuitingen. Verder is er een uitgebreid programma van films, talks en evens in de filmzalen. Het filmprogramma richt zich op de vernieuwende en moderne periode van Antonioni. EYE is dagelijks open van 11 tot 18, dinsdag tot 19 en vrijdag tot 21 uur. Het gebouw – het restaurant met schitterend uitzicht over het IJ – is gratis toegankelijk. Tickets voor de tentoonstelling: zie website.

Lees ook:Film by the Sea Filmfestival Vlissingen
Lees ook:Leiden International Film Festival 2015
Lees ook:EYE presenteert: Jean Desmets droomfabriek – De avontuurlijke jaren van de film (1907–1916)
Lees ook:Film by the Sea 2015 in Vlissingen
Lees ook:Film by the Sea 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>