Museum de Fundatie en Rijksmuseum Twenthe: Turner, Gevaar & Schoonheid’

3908.museum_de_fundatie_zwolle_foto_pedro_sluiter[1]Van 5 september 2015 tot en met 3 januari 2016 organiseren Museum de Fundatie in Zwolle en Rijksmuseum Twenthe in Enschede in samenwerking met Tate Gallery in Londen de tentoonstelling ‘Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme’.  Turner is voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien. Darnaast presteert museum de Fundatie van 5 september tot en met 29 november twee fototentoonstellingen: ‘Barbara Klemm – Tussen Willy Brandt en Andy Warhol’ en ‘Ellen Auerbach, Berlijn – Tel Aviv  - New York. Een fotografische wereldreis’ (bron: persbericht).

De dubbeltentoonstelling in Enschede en Zwolle presenteert ruim 50 schilderijen en aquarellen van Turner in de context van de Europese kunstgeschiedenis, van de late middeleeuwen tot nu, met werk van Aelbert Cuyp, Caspar David Friedrich, Claude Lorrain, Gustave Courbet, Claude Monet, Ernst Ludwig Kirchner, Armando, Gerhard Richter en vele anderen. ‘Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme’ is ingedeeld naar de vier elementen. De werken rond aarde en lucht zijn te zien in Enschede, in Zwolle draait het om water en vuur.

William Turner (1775-1851) was een Engelse schilder uit de Romantiek, de stroming die tegen 1800 ontstond als antwoord op de ratio van het 18e-eeuwse verlichtingsdenken. Volgens romantici staat de mens niet boven de natuur – wat rationalisten menen – emaar is er onlosmakelijk mee verbonden: de natuur bestaat simpelweg, of de mens er nou wel of niet is. Het is aan de kunstenaar om het grootste en mooiste daarvan in te zien. Turner was de meester van het sublieme landschap, waarin gevaar en schoonheid samenkomen. Dat Turner belangrijk is voor de Britse kunst, blijkt wel uit het feit dat de belangrijkste prijs voor hedendaagse kunst in het Verenigd Koninkrijk naar hem is vernoemd.

Lees ook:Museum de Fundatie op De Parade met Elise van der Linden
Lees ook:Museum de Fundatie op PAN Amsterdam
Lees ook:Museum Fundatie Zwolle: Zie de mens – 100 jaar, 100 gezichten
Lees ook:‘Wilden’ in museum de Fundatie Zwolle en ‘Nieuwe Wilden’ in Groninger Museum
Lees ook:Museum de Fundatie: juweeltje in Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>