UITmarkten in Arnhem, Den Haag, Eindhoven en Utrecht

IMG_20160918_173500Een weekend na de grote UITmarkt in Amsterdam volgen de eerste andere grote steden met eigen uitmarkten, waar kunstinstellingen, artiesten en theatergroepen uit de eigen regio het nieuwe culturele seizoen openen: op zaterdag 5 en zondag 6 september de UITboulevard in Arnhem, op zondag het Haags UIT festival, Hallo Cultuur in Eindhoven en het UITfeest in Utrecht. Drenthe beleeft de hele maand de Drentse UITmaand en volgend weekend volgen nog meer steden (waarover tegen die tijd een artikel).

De tweedaagse UITboulevard in Arnhem is sinds 2007 de jaarlijkse start van het culturele seizoen in de provincie Gelderland. Dit jaar niet in het Musispark, maar op 25 binnen- en buitenlocaties in en rondom de binnenstad. Het centrum ligt dit jaar rond het culturele Bartokkwartier. Het BK40 terrein achter het Feestaardvarken wordt de plek om te chillen, te dansen en culinair te genieten. Nieuw dit jaar is de gratis Openlucht Cinema op het Kerkplein.

Zondag 6 september trappen Eindhovense kunst- en cultuurinstellingen voor de achtste keer het nieuwe seizoen af met Hallo Cultuur! in Eindhoven. De officiële aftrap is om 11.45 uur op het podium voor de Catharinakerk. Het Parktheater houdt open dag, in de tuin van de Effenaar vindt popfestival Brandend Zand plaats, het Muziekgebouw biedt ‘Hallo Muziek!’ en in de Oude Rechtbank en het Tuchthuis vindt Festival Eindje Cultuur plaats (ook op zaterdag).

Den Haag beleeft de 43e editie van het Haags UIT festival, onderdeel van ’48 uur Den Haag’, met de avond ervoor de Haagse Museumnacht. Nieuw dit jaar is een podium voor jongeren van 18 tot 30 jaar op de Hofplaats. Er zijn drie buitenlocaties (Spui, Lange Voorhout en Hofplaats) en een reeks binnenlocaties. Op de cultuurmarkt op het Voorhout  staan meer dan honderd kramen.Vanwege bouwwerkzaamheden op het Spuiplein doen het Lucent Danstheater en de Anton Philipszaal dit jaar niet mee. Beide theaters presenteren zich in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. De Nieuwe Kerk aan het Spui doet voor het eerst mee.

Utrecht beleeft zondag voor de 18e keer het UITfeest, tevens de start van de Culturele Zondagen in de Domstad. Meer dan 100 instellingen openen voor het Open Huizen programma hun deuren. In TivoliVredenburg is de slotdag van Festival Oude Muziek te beleven, de openluchtbios op het Stadhuisplein toont een preview van het Nederlands Film Festival  en op het Neude kun je ‘dansen tot je erbij neervalt’. In het vorige week geopende Castellum Hoge Woerd is 3000 jaar geschiedenis van de vinex-wijk Leidsche Rijn te ontdekken. Speciaal voor de openingsmaand maakten Utrechtse  theatermakers en spelers een theaterproductie, tot en met zondag 13 september te zien. De dag ervoor vindt in Utrecht voor de tiende keer het Lief Festival plaats: een dance event langs het water van Strijkviertel.

Lees ook:UIT-festivals in Den Haag, Eindhoven, Leeuwarden en Utrecht
Lees ook:Autovrij Uitfeest Utrecht
Lees ook:Uitfeest Utrecht 2012
Lees ook:Jopenfestival en 023 Uur Haarlem Cultuur
Lees ook:Uitfeest Utrecht 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>