Voorverkoop Laurel & Hardy 19 september in Pathé Tuschinski gestart

Pathe-logo-188-120-__186xZaterdag 19 september vanaf 12.15 uur vieren Laurel & Hardy-fans in Pathé Tuschinski de 125ste geboortedag van Stan Laurel. Het programma bestaat uit de favoriete films van Paul de Leeuw, Carice van Houten, Freek de Jonge en André van Duin: Liberty, Blotto, County Hospital en Way Out West. Tickets (12,50 euro) zijn nu te koop via www.pathe.nl en aan de kassa van de Amsterdamse bioscoop (bron: persbericht).

Op 16 juni 1890 werd Stan Laurel geboren in het Engelse Ulverston. Op zijn 16e staat hij al op de planken als boy comedian. In 1912 reist hij met een variétégezelschap naar Amerika en besluit er, net als zijn collega Charlie Chaplin, te blijven. Jarenlang speelt hij in vaudevilletheaters tot hij midden jaren twintig bij de film belandt. Als scriptschrijver, regisseur, gag-man en acteur maakt hij tientallen korte kluchten. Wanneer Oliver Hardy de ideale tegenspeler blijkt, gaan ze samen verder. ‘De dikke en de dunne’ maken van 1927 tot 1951 liefst 106 films. Moeiteloos maakt het komische duo de overstap van de zwijgende naar de sprekende film. Hun dialogen zijn hilarisch en geven nog meer diepte aan hun personages. Oliver Hardy overlijdt in 1957, Stan Laurel in 1965, 75 jaar oud. Nog altijd is het tweetal mateloos populair.

Om de 125ste geboortedag van Stan Laurel te vieren, organiseert de Laurel & Hardy-club Perfect Day, die 25 jaar geleden ook het eeuwfeest van Stan Laurel organiseerde, 19 september een feestelijke middag in Tuschinski. Vier bekende liefhebbers van het komische duo – André van Duin, Carice van Houten, Freek de Jonge en Paul de Leeuw – zijn gevraagd als gastprogrammeurs. Zij kozen klassiekers uit de gouden tijd van Laurel & Hardy. De Britse organist Donald Mackenzie begeleidt de zwijgende film Liberty op het prachtige Wurlitzerorgel van Pathé Tuschinski.

Liberty, de keuze van Paul de Leeuw: de ontsnapte gevangenen Stan en Ollie krijgen van hun helper burgerkleren, maar trekken per ongeluk elkaars broeken aan. Bij de pogingen die vergissing ongedaan te maken belanden ze van een vismarkt op de bouwlift van een wolkenkrabber in aanbouw. De laatste akte speelt zich op duizelingwekkende hoogte af tussen de ijzeren balken. Stan heeft bovendien een krab in zijn broek.

Blotto, de keuze van Carice van Houten: Stan en Ollie gaan stiekem drinken in een nachtclub en raken er letterlijk boven hun theewater. Om de jongens een lesje te leren heeft mevrouw Laurel de inhoud van hun whiskyfles namelijk vervangen door koude thee met mosterd en peper. De jongens krijgen de slappe lach en Franck Holiday zingt The Curse of an Aching Heart.

County Hospital, de keuze van Freek de Jonge: Ollie ligt met een gipsbeen in het ziekenhuis. Stan besluit zijn beste vriend te bezoeken en neemt eieren en noten voor hem mee. Ollie is er niet blij mee: ‘I can’t eat hard boiled eggs and nuts! Why didn’t you bring me a box of candy?’ Stan: ‘Well, they cost too much.’ De dokter komt buiten het raam te hangen en de T-Ford van het duo raakt bekneld tussen twee trams.

Way Out West, de keuze van André van Duin: Stan en Ollie moeten de eigendomsakte van een goudmijn overdragen aan het lieve meisje Mary Roberts, dat voor de gewetenloze kroegbaas Mickey Finn werkt. Samen met de ezel Dinah nemen de jongens het op tegen deze schurk en zijn medeplichtige, de verleidelijke zangeres Lola. Hoogtepunten zijn het lied The Trail of the Lonesome Pine en het dansje op At the Ball, That’s All.

Lees ook:Voorverkoop Laurel & Hardy in Pathé Tuschinski gestart
Lees ook:Jorrit Rogaar wint Cameretten festival
Lees ook:Hommage aan Freek in DeLaMar Theater
Lees ook:Beatlesfilm ‘A Hard Day’s Night’ donderdag 3 juli eenmalig in Pathé Tuschinski
Lees ook:Born to Be Wild met Carice van Houten in Omniversum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>