Peter van Straaten in Galerie Mokum

amsterdam[1]Galerie Mokum in Amsterdam is in december het toneel van een bijzondere tentoonstelling. Van zondag 7 tot en met zondag 28 december is er een verkoopexpositie van ruim 150 originele pentekeningen van Nederlandse bekendste cartoonist: Peter van Straaten. De galerie aan de Oudezijds Voorburgwal 334 is open donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en tijdens de kerstdagen gesloten (bron: persbericht).

Wie kent niet zijn serie ‘Agnes’, zijn politieke tekeningen in Vrij Nederland, zijn erotische tekeningen en zijn cartoons voor Het Parool en de Volkskrant. Na een lange en zeer productieve periode heeft de 79-jarige Van Straaten besloten het rustiger aan te doen. Na 46 jaar heeft hij afscheid genomen van zijn politieke prent voor Vrij Nederland. Zijn werk is nog wel wekelijks in de Volkskrant te zien. Reden voor liefhebbers om in Galerie Mokum een originele Van Straaten te bemachtigen, wellicht uit de serie Dagelijks leven, Vader & Zoon of Peters Zeurkalender. De karakteristieke, wat krasserige manier van tekenen en de achtergrondarceringen zijn direct herkenbaar. Menigeen is met de tekeningen opgegroeid en spreekt van een ‘Van Straaten-moment’ wanneer zich een situatie voordoet die doet denken aan een van zijn cartoons.

Lees ook:Tekenaar Peter van Straaten overleden
Lees ook:Expositie ‘Stripjournalistiek. De tekenaar als verslaggever’
Lees ook:Persmuseum: 100 jaar Simon Carmiggelt
Lees ook:Cromheecke tekent Daubigny van 2 december t/m 5 maart in De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Expositie “Zwarte Piet in spotprenten” in Museum Hoorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>