Nieuwe Franse film Le Passé in premiere

download (2)Donderdag 8 augustus gaat de nieuwe Franse film Le Passé in première. Klik hier voor een voorproefje van wat nu al dé arthouse film van 2013 genoemd wordt. Naast Le Passé heeft Frankrijk een rijke geschiedenis aan prachtige films, zoals Intouchables en Amélie, die stuk voor stuk met groot enthousiasme worden ontvangen in ons land. La douce France heeft nog altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Allemaal willen we graag even meegenieten van een sterk staaltje elegantie en stijl zoals alleen de Fransen dat kunnen, door weg te dromen bij een bord heerlijke ‘filet du sole au beurre’, de haute couture van Chanel en Dior of een mooie Franse film (bron: persbericht).

Door de jaren heen heeft de Franse cinema zich bewezen als een van de meest unieke en veelzijdige markten in de filmbusiness. veel Franse films vielen ooit in de prijzen: van luchtige feel good movies zoals Intouchables tot maatschappelijk bewuste films als La Haine. De nieuwste film Le Passé staat ook weer garant voor intriges en sterk acteerwerk. In deze prachtige film van Oscarwinnend regisseur Asghar Farhadi (A Separation, 2011) wil Marie scheiden van haar man Ahmad, die na vier jaar terugkeert uit Iran. Tijdens het afronden van de scheiding blijken Marie en haar dochter Lucie echter achtervolgd te worden door een geheim uit het verleden. Dat belooft dus weer een indrukwekkende toevoeging aan de Franse cinema te worden! Als ode aan de Franse cinema volgen hier de acht mooiste, meest bijzondere en indrukwekkendste Franse films op een rij:

The Artist: Het was even wennen toen bekend werd dat regisseur Michel Hazanavicius een stomme film uitbracht. Het bleek echter een gouden zet, want de lof voor deze vrolijke film was niet te stoppen! Met maar liefst 5 Oscars, 115 andere awards en nog eens 84 nominaties is het niet zo vreemd dat The Artist de meest bekroonde Franse film aller tijden wordt genoemd. The Artist draait om Peppy Miller (Bérénice Bejo) en George Valentin (Jean Dujardin). Na een toevallige ontmoeting tussen de twee bloeit hun relatie steeds verder op, tegen de achtergrond van het klassieke Hollywood en de opkomst van gesproken tekst in films. Met een Oscar  voor Beste Film, Beste Acteur en nominatie voor Beste Actrice in een Bijrol op zijn naam, is The Artist officieel een must-see!

Coco Chanel maakte de mooiste creaties en dat schept zeer hoge verwachtingen van de verfilming van het leven van Gabrielle ‘Coco’ Chanel en haar ‘rise to fashion fame’. Gelukkig is er niemand eleganter dan de Fransen en is de verfilming een lust voor het oog. Het leven van het Franse mode-icoon ging niet over rozen en de film vertelt in prachtige beelden over de strijd die ‘Mademoiselle Chanel’ voerde tegen de heersende mode-idealen en opvattingen. Het zal je niet raar in de oren klinken dat deze film in 2010 werd genomineerd voor een Oscar  voor het beste kostuumontwerp.

 Amour: geen luchtige film, maar wel prachtig. De film draait om Georges en Anne, beiden in de tachtig. Op een ochtend krijgt Anne een beroerte. Amour vertelt het verhaal van hoe Georges en de omgeving hiermee omgaan en wat een impact de beroerte heeft op Georges, Anne en hun hele leven. De emotie en relaties die perfect in beeld worden gebracht zorgen ervoor dat deze film je zeker raakt. De film kreeg de Oscar©  voor beste buitenlandse film in 2012 en werd overladen met andere awards en nominaties. Als je deze film nog niet hebt gezien, is dit er een die je zeker niet mag missen

La Vie en Rose: Marion Cotillard speelt in La Vie En Roseals hét Franse icoon Édith Piaf. Het roerige en zware leven van de chansonnière wordt levensecht in beeld gebracht, evenals het Parijs uit de twintigste eeuw. Hoewel haar muziek al prachtig was, krijgt deze nog meer betekenis als je de redenen achter haar teksten en nummers begrijpt. Het lijkt bijna onwerkelijk hoeveel verdriet deze zangeres heeft meegemaakt. Opgegroeid in de gevaarlijkste straten van Parijs weet Edith Giovanna Gassion uit te groeien tot de stem van Frankrijk. La Vie En Rose werd onder andere genomineerd voor drie Oscars, waar ze er twee van in de wacht sleepte. Marion Cotillard kreeg er een als Beste Actrice.

La Haine is een van de meest intrigerende films uit de Franse cinema. Geheel in zwart-wit gefilmd, vertelt de film het verhaal van drie jonge mannen: de Joodse Vinz, de Arabische Saïd en de zwarte Hubert. Alledrie zijn ze opgegroeid in de Franse achterbuurt. De film beslaat 24 uur, waardoor de spanning en beklemmende verhaallijn optimaal wordt uitgewerkt. De diversiteit in de achterbuurt, de alsmaar toenemende onvrede  van de bewoners en de racistische politie zorgen uiteindelijk voor een onoverkomelijke botsing die volledig uit de hand loopt. Mister Monica Belluci himself, Vincent Kassel, speelt ijzersterk als de opgefokte Vinz en weet van begin tot eind te boeien.  Ook deze film kreeg talloze nominaties en awards, waaronder de prijs voor Beste Regisseur op het Cannes Film Festival in 1995.

Intouchables: een onverwachte verrassing. In eerste instantie verwachtte niemand het succes van deze feel good movie, maar de film heeft het maar liefst geschopt tot de best bezochte Franse film in Nederland! Met bijna twintig miljoen bezoekers in Frankrijk is deze film met recht een kassucces te noemen. De onmiskenbare chemie tussen hoofdrolspelers Omar Sy (Driss) en François Cluzet (Philippe) is een van de redenen dat deze film zo’n ongelooflijk succes is en een waar ‘plaisir’ om naar te kijken, samen met de heerlijke soundtrack. De volledig verlamde Philippe verrast vriend en vijand door de onbehouwen Driss, een jongen uit een achterstandswijk, in te huren als zijn persoonlijke verzorger. De duidelijke verschillen tussen de twee zorgen voor hilarische maar ook emotionele situaties.

Amélie: Hoewel de titelrol in eerste instantie voor de Engelse Emily Watson werd geschreven, is het zeker geen verkeerde beslissing geweest dat de rol uiteindelijk naar Audrey Tautou ging. De brunette weet Amélie charmant, ‘lovable’ en ronduit onweerstaanbaar neer te zetten. Geen spetterende actie of duizelingwekkende special effects, de kracht van deze film (net als in vrijwel alle Franse films) zit hem in de details en het inspirerende verhaal. Amélie woont in Parijs en is op zoek naar de ware liefde en de zin van het leven. Op geheel eigen wijze probeert ze daarom de mensen om haar heen te helpen in haar zoektocht naar haar eigen geluk. Amélie werd genomineerd voor maar liefst vijf Oscars, waaronder die voor Beste Buitenlandse Film.

De nieuwste toevoeging aan het Franse genre en nu al benoemd tot dé arthouse film van 2013. Aan de topcast zal het liggen; Bérénice Bejo (The Artist), Tahar Rahim (Un Prophète) en Ali Mossafa nemen de hoofdrollen op zich in Le Passé. Regisseur Asghar Farhadi won in 2011 al de Oscar  voor Beste Buitenlandse Film met A Separation en bewijst daarmee dat hij messcherp de familieverhoudingen in beeld kan brengen. In Le Passé laat hij dit talent opnieuw zien door de beelden zeer minimalistisch te houden terwijl de onderlinge relaties juist worden uitvergroot. De film draait om het geheim dat Marie en dochter Lucie bij zich dragen en wat steeds verder wordt ontrafeld. Bérénice Bejo won voor haar rol van Marie de prijs voor Beste Actrice op het Cannes Film Festival dit jaar.

Lees ook:Film by the Sea 2015 in Vlissingen
Lees ook:Oscarweekend bij Pathé De Munt Amsterdam
Lees ook:Robeco: openingsdag Film Festival Rotterdam
Lees ook:‘Gluckauf’ met vier Gouden Kalveren grote winnaar Nederlands Film Festival
Lees ook:Rembrandt Awards 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>