Replica Oranjezaal in Grote Kerk Den Haag

IMG_20161012_173922Koningin Beatrix geeft toestemming om een replica te maken van de imposante Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch. Van 25 april tot en met 28 augustus 2013 is in de Grote Kerk in Den Haag de tentoonstelling ‘Een Gouden Erfenis‘ te zien over twee belangrijke figuren uit de Gouden Eeuw: Constantijn en Christiaan Huygens. De zaal wordt beschouwd als één van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw en is vrijwel nooit toegankelijke voor het publiek, omdat de koningin in het paleis woont. Halverwege de 17e eeuw gaven stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms de opdracht het zomerverblijf Huis Ten Bosch te bouwen.

De prins stierf voordat het woonpaleis klaar was. Zijn vrouw besloot daarop de centraler hal te decoreren als eerbetoon aan haar overleden echtgenoot. De inrichting van de zaal werd geleid door Jacob van Kampen, met medewerking van belangrijke kunstenaar als Jan Lievens, Jacob Jordaens en Gerard van Honthorst. Constantijn was bijna 25 jaar secretaris van de stadhouder; als kunstkenner en vertrouweling werd hij nauw betrokken bij de decoratie van de Oranjezaal.

Lees ook:Oranjezaal Huis ten Bosch twee maanden te bezichtigen
Lees ook:Huygens tentoonstelling in de Grote Kerk van Den Haag
Lees ook:Verhalenfestival paleis Soestijk
Lees ook:Fototentoonstelling Beatrix op Soestdijk
Lees ook:Prinsjesdag vol franje van Oranje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>