Naked, fototentoonstelling bij Heden in Den Haag

Van 23 november 2012 tot en met 12 januari 2013 biedt Heden in Den Haag een fototentoonstelling van Rimaldas Viksraitis (Litouwen, 1954). Hij is een van de bekendste fotografen uit Litouwen en exposeerde al in veel Europese landen. In 2009 won hij Prix Découverte op het fotofestival in Arles. De foto’s van Viksraitis komen voort uit de ‘humanistische school’: het zijn documentaire foto’s die een snel verdwijnende manier van leven vastleggen. Het is de eerste keer dat zijn werk in Nederland te zien is (bron: persbericht).

De foto’s zijn heel intiem, alsof je aan tafel zit met de gefotografeerde mensen, die leven in een afgelegen gebied in Litouwen, ver van de luxe van het westen. Ze staan dicht bij de natuur, omdat ze niet anders kunnen. De woningen zijn armoedig, het inkomen klein en de vooruitzichten slecht: het is overleven. Desondanks valt er nog best wat te lachen en Viksraitis laat dat zien: ‘Zij dragen hun kruis, mopperen niet over hun lot. Als je niks hebt en je hebt ook geen hoop op verbetering van je armoedig bestaan, dan heb je in ieder geval nog je eigen lijf.’ Met de fiets gaat hij eropuit en maakt artistieke naaktfoto’s. Hij gebruikt zichzelf vaak als model, maar ook anderen om hem heen. Deze foto’s zijn ongecompliceerd en onbekommerd: in het veld, de open lucht, bloot, is iedereen toch hetzelfde.

Lees ook:De zomer is in aantocht!
Lees ook:Landlopersdag Veenhuizen
Lees ook:Internationaal Literatuurfestival Den Haag
Lees ook:Verraderlijk natuurijs door dooi
Lees ook:Fototentoonstelling ‘Onze Koningin’ in Beurs van Berlage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>