Rafaël in Teylers Museum Haarlem

In het Teylers Museum in Haarlem is van oktober tot en met 6 januari 2013 een tentoonstelling te zien van de Italiaanse renaissance kunstenaar Rafaël (1483-1520): meer dan 90 tekeningen en twee schilderijen van de hand van de meester en zijn leerlingen. Het is voor het eerst dat er een expositie in Nederland aan Rafaël wordt gewijd. Tickets: zie website. Samen met Michelangelo en Leonardo da Vinci vormde hij het driemanschap van de Italiaanse renaissance. Rafaël maakte onder meer de fresco’s voor de privé-vertrekken van de paus. Hij werd beroemd door zijn serene Madonna’s. Het Teylers Museum heeft met twaalf tekeningen de grootste collectie Rafaëls van Nederland in bezit.

Deze collectie was afkomstig van koningin Christina van Zweden, die in de 17e eeuw in Rome verbleef. Voor de expositie gaf het Albertina Museum in Wenen veel tekeningen in bruikleen. Zeven jaar geleden was er in dit museum als eens een tentoonstelling over Michelangelo. Het Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland. Levend in de tijd van de Verlichting, zette de vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier Pieter Teyler van der Hulst in 1784 de deuren van het pand aan de Spaarne open voor het publiek om te komen kijken naar voorwerpen van kunst en wetenschap.

Lees ook:Koningin opent ‘Schetsen van Schoonheid’ in Gouda
Lees ook:Uniek portret Wilhelmina gevonden en te zien in Teylers Museum Haarlem
Lees ook:Koningin opent expositie Calvijn in Dordrecht
Lees ook:Koning opent ‘Willem II – Kunstkoning’ in Dordrechts Museum
Lees ook:Expositie Waterhouse in Groninger Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>