Lichtjesavond Delft concurrent Goudse Kaarsjesavond

Gouda doet het dit jaar voor de 53ste keer, Delft voor de 11e maal. Op dinsdag 16 december 2008 is het in de kaasstad Kaarsjesavond, in Delft Lichtjesavond (editie 2013: klik hier). Wat ooit een bescheiden feestje was rond het aansteken van de lichtjes in de kerstboom op de Delftse Markt, is uitgegroeid tot een evenement, met proeverijen, muzikale intermezzo’s en kunstzinnige uitspattingen. De winkels zijn niet alleen open tot 22.00 uur, maar winkeliers doen ook actief mee op straat. Om 19.00 uur gaan de lichtjes aan in de 18 meter hoge kerstboom: dan is Lichtjesavond begonnen. Met muziek in kerken en musea, koren in de buitenlucht, Glühwein, chocolademelk, vuurkorven, een kerstman met zijn hulpelfen, Scrooge en zijn tijdgenoten.

De Vrije Akademie (VAK) verzorgt optredens van cursisten op straat. De drie kerken in de binnenstad openen gratis hun deuren, net als het Vermeerhuis en het Meisjeshuis. Op de Beestenmarkt is een schaatsbaan. Het carillon speelt kerstliederen, maar ook ‘Imagine’ van John Lennon. Op de markt branden duizenden kaarsjes: Amnesty International verstrekt de kaarsen en vraagt de Delftenaren te ‘Vlammen voor de Vrijheid’, zoals hun huidige campagne heet. Het openbaar vervoer binnen Delft is gratis, zoals tramlijn 1 tot aan de stadsgrens.

Lees ook:Lichtjesavond Delft 2011
Lees ook:Dinsdag 13 december: Lichtjesavond Delft – start Donkere Dagen van Delft
Lees ook:Lichtjesavond in Delft
Lees ook:Lichtjesavond Delft 2010
Lees ook:Lichtjesavond Delft

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Lichtjesavond Delft concurrent Goudse Kaarsjesavond

  1. Pingback: Verlichte kerstbomen in het hele land | Eropuit

  2. Belgravere

    De redactie van Eropui heeft het fout: Gouda viert dit jaar voor de 55e keer Kaarsjesavond! Een lange traditie…

      /   Reply  / 
      1. H. Schinkel

        Openbaarvervoer zou binnen Delft op lichtjesavond gratis zijn. Bij de vervoerder Veolia was dit blijkbaar niet bekend en mocht ik voor twee personen heen- en terug betalen. Waar zijn de kosten (zes euro 40 ct) te verhalen?

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>