Deventer Boekenmarkt: de grootste van Europa

Op de eerste zondag van augustus wordt in Deventer  de grootste gratis boekenmarkt van Europa gehouden: dit keer voor de 20e keer (update 2010: klik hier). In de Hanzestad en Boekenstad Deventer staan die dag langs de IJsselkade en in de binnenstad 850 boekenkramen over een lengte van ruim 6 kilometer. De markt duurt van 9.30 tot 17.30 uur. Op deze dag kan iedereen wel iets van zijn gading vinden. Handig daarbij is het Deventer Boekenmarktboekje, met alle deelnemers en plattegronden erin. Het kost € 2,= en is te koop bij de VVV en informatiekramen op de boekenmarkt. Aan het eind van de 15e eeuw was Deventer één van de belangrijkste drukkerscentra van Nederland. In 1447 verscheen het eerste boek volgens de toen gloednieuwe boekdrukkunst. De stad bleef altijd een grafisch centrum, met veel drukkerijen, uitgeverijen, bibliotheken, boekhandels en antiquariaten.

Naast boekenmarkt is er een programma met muziek, straattheater, kunst en exposities. Op zaterdagavond vindt in de tuinen rondom Theater Bouwkunde het poëziefestival het Tuinfeest plaats. Die avond ziet het boekje ‘De Valsche Geschiedenis van de Deventer Boekenmarkt’ op het Grote Kerkhof het levenslicht. Dit is het derde deel uit een reeks; het eerste ging over Deventer en het tweede over het Grote kerkhof. In de Grote of Lebuïnuskerk vindt zondag voor de 2e maal van 11.00 tot 17.00 uur de manifestatie ‘Het Boek der Boeken’ plaats, met activiteiten rond de Bijbel. In het Stadhuis is tot en met 17 augustus de tentoonstelling ‘Verborgen Schoonheid’ te zien, met de mooiste middeleeuwse boeken (20 topstukken uit de periode 1200-1600) uit de schatkamer van Stadsarchief en de Athenaeum bibliotheek. Na de markt is er vanaf 18.00 uur een muzikale afsluiting met een swingend concert op het Welleterras.

 

 

 

Lees ook:Deventer Boekenmarkt 2010
Lees ook:Deventer Boekenmarkt
Lees ook:Deventer Boekenmarkt 2013
Lees ook:Deventer Boekenmarkt 2015
Lees ook:Deventer Boekenmarkt 2009

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Deventer Boekenmarkt: de grootste van Europa

  1. Pingback: Sinterklaas Stadswandeling Deventer | Eropuit

  2. Pingback: Deventer op Stelten: gratis festival | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>