‘Porgy & Bess’ exclusief in theater Carré

Vijf jaar geleden had de uitvoering van ‘Porgy & Bess’ in theater Carré in Amsterdam veel succes. Nu komt het meesterwerk van George Gershwin terug, in de originele Amerikaanse versie met een volledig Amerikaanse cast. ‘Porgy & Bess’ zal alleen in Carré te zien zijn, van donderdag 3 april tot en met maandag 12 mei 2008. ‘Porgy & Bess’ wordt in de oorspronkelijke authentieke versie gepresenteerd, zoals de componist en tekstschrijvers dat bedoeld hebben. Hun erfgenamen zien er streng op toe dat de rechten alleen worden verleend aan producties, die aan al hun eisen voldoen wat betreft kwaliteit van cast, orkest, decors en kostuums. De voorstelling in Carré is een miljoenenproductie. De emoties in de voorstelling over liefde, verdriet, wanhoop en eenzaamheid zijn tijdloos en grijpen het publiek nog altijd naar de strot.

 

George Gershwin componeerde de opera ‘Porgy & Bess’ in 1935 op een libretto van DuBose Heyward en zijn broer Ira Gershwin, naar de novelle ‘Porgy’ van Dorothy Hartzell Heyward en DuBose Heyward uit 1927. De oeruitvoering op 10 oktober 1935 in New York flopte. Gershwin wilde met de opera erkenning krijgen als componist van klassieke muziek. Hij eiste dat alle rollen gezongen werden door zwarte acteurs en actrices. Na zijn dood werd de opera populair, maar het werk wordt weinig uitgevoerd, omdat het moeilijk is een goede bezetting bij elkaar te krijgen van zwarte operazangers. Gershwin heeft in zijn testament bepaald dat alleen zwarte mensen zijn opera mogen opvoeren. Wel worden losse stukken regelmatig gezongen. In 1959 kwam er een verfilming onder de regie van Otto Preminger. De filmversie neigde nogal naar de musical; in 1974 verboden de erfgenamen dat de film nog werd gedraaid. Voor aanvangstijden en tickets zie website.

 

 

 

Lees ook:Porgy and Bess in Chassé Breda en RAI Amsterdam
Lees ook:Kinderopera uit Theresienstadt ‘Brundibár’ – onderdeel van Theater na de Dam
Lees ook:Turandot van Metropolitan Opera live in bioscoop
Lees ook:Jubileumgala in 125-jarig Carré
Lees ook:Operapremière ‘Castor en Pollux´

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Porgy & Bess’ exclusief in theater Carré

  1. Leny

    is deze site nog wel up to date of vergeten weg te halen

      /   Reply  / 
  2. Erik Feenstra Auteur

    Dit is een artikel uit 2008.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>