Afschaffing slavernij en Keti Koti festival 2016 in Amsterdam

13147663_1013208808756017_8120939647798092560_oDit jaar wordt de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën herdacht op de dag vóór Keti Koti: op donderdag 30 juni bij het Nationale Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Ook in Rotterdam wordt het herdacht en gevierd. De ceremonie begint om 19.00 uur in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Kabinet, de burgemeester van Amsterdam, de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en de Gevolmachtigde Ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Vrijdag 1 juli vindt het Keti Koti festival plaats, dit jaar weer in het Oosterpark.

Om 13.00 uur start bij de Stopera de Bigi Spikri Optocht, een kleurrijke stoet in traditionele kledij, met looporkesten en brassbands, om de afschaffing van de slavernij feestelijk te herdenken. Bigi Spikri betekent ‘grote spiegel’, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo lopen vrolijk uitgesdoste mensen langs de etalages van de winkleetalages, die dienen als spiegels waarin zij zichzelf kunnen bewonderen. De stoet komt om 14.00 uur aan in het Oosterpark. Daar start om 18.15 uur het Emancipatieconcert, met Bergit Lewis, Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse, Giovanca, Sarah-Jane, Lady Shaynah en het ZO! Gospel Choir.

Meer dan veertig eettenten en twaalf speciale Surinaamse BBQ-tenten bieden culnair genoegen.  Om 20.15 uur komt Julian Marley, zoon van reggae-legende Bob Marley,  als hoofdact naar het Oosterpark. Keti koti is Surinaams voor ‘verbroken ketenen’. Hij symboliseert de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Nederland was er laat bij: het besluit was al in 1848 genomen, maar het parlement soebatte jarenlang over schadevergoedingen aan plantagebezitters. Het monument in het Oosterpark werd in 2002 door koningin Beatrix onthuld.

Lees ook:Zaterdag 1 juli: Keti Koti Festival Amsterdam
Lees ook:Herdenking afschaffing slavernij en Keti Koti in Rotterdam
Lees ook:Keti Koti Festival 2015 in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Herdenking afschaffing slavernij
Lees ook:Herdenking slavernijverleden Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>