Maandag na Drie Koningen (9 januari): Koppermaandag

IMG_20160520_150044Maandag 9 januari is het Koppermaandag of Koppertjes-maandag: de eerste maandag na Drie Koningen (6 januari). Vroeger was dat een feestdag voor gilden als afsluiting van de periode rond de kortste dag. Gildebrieven werden voorgelezen, privileges werden opgesomd en daarna trokken gildelieden de stad in om geld in te zamelen om te verbrassen. De dag wordt al begin 15e eeuw genoemd, maar is waarschijnlijk ouder.

In Amsterdam mochten op Koppermaandag en de dag daarna de leprozen de stad in om geld in te zamelen voor het Leprozenhuis. Sinds 1604 werd de optocht verboden, omdat die teveel overlast veroorzaakte. Toen in de 18e eeuw de gilden werden afgeschaft, bleef de traditie alleen bestaan in de grafische industrie: op koppermaandag geven drukkers en uitgeverijen vaak een speciale prent uit – de koppermaandagprent – om het nieuwjaar te vieren. Ook die traditie verdween, toen het sturen van Kerst- en Nieuwjaarskaarten in zwang kwam, maar na de Tweede Wereldoorlog kwamen de prenten terug. Op het platteland werden vroeger op koppermaandag ploegfeesten gehouden, waarop verklede mensen met een ploeg van huis naar huis gingen om geld op te halen om in de kerk kaarsen te kunnen branden.

Lees ook:Serious request 2014 – Glazen Huis in Haarlem, zonder Giel
Lees ook:Giel Beelen trekt rond voor Serious Request
Lees ook:Dj’s Giel, Coen en Paul in Glazen Huis Leewarden voor Serious Request
Lees ook:Serious Request 2012 in Enschede
Lees ook:Serious Request – de laatste loodjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>