Palmpasen – begin van de Stille Week tot Pasen

Zondag 29 maart is het Palmpasen: de laatste zondag voor Pasen begint de Passietijd (2016: klik hier). Het zijn de laatste zeven dagen van de vastenperiode van 40 dagen tot Pasen, dit jaar op 5 en 6 april. In deze week worden alle gebeurtenissen herdacht die de kern van het christelijk geloof uitmaken, met name het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus.

De belangrijkste dagen zijn Witte Donderdag (laatste avondmaal), Goede Vrijdag (kruisiging) en Stille Zaterdag (het lichaam van Jezus ligt in het graf, zijn ziel in het paradijs). Pasen is het Hoogfeest en herinnert aan de opstanding van Jezus uit de dood. Pasen heeft zijn oorsprong in het Joodse Pesach (lentefeest), maar beide data werden tijdens het Eerste Concili van Nicae in 325 ontkoppeld. Op veel plekken in Nederland wordt traditioneel de Matthaüs Passion uitgevoerd.

Op Palmpasen wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Kinderen lopen met Palmpasen rond met een palmpaasstok: een versierde stok met vijgen, slingers, vlaggetje, bloemen en geschilderde eieren hangen en een haantje van brood in de top. Vooral in Twente en de Achterhoek leeft deze traditie nog. Palmtakken tijdens processies ( in onze streken buxustakken) herinneren aan de blijde intocht met juichende mensen van Jezus in Jeruzalem. De muziek tijdens de processie heeft – zoals trouwens de hele dag – een verdrietige ondertoon, omdat datzelfde volk hem op Goede Vrijdag uitjouwde.

In de protestantse kerken leggen de mensen een openbare belijdenis af van het geloof. Sommige kerken doen dat met Pinksteren. In Spaans-Latijnse landen beginnen op en vanaf Palmzondag de grootste processies waarin het lijden van Christus wordt uitgebeeld. Nederland en België kennen dit gebruik ook , maar dan soberder. In het Belgische Hoegaarden wordt ieder jaar een palmezelprocessie gehouden.

Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen, begin van de Passieweek
Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen, begin van de Passietijd
Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen
Lees ook:Palmpasen: de laatste zondag voor Pasen
Lees ook:Palmpasen – laatste zondag voor Pasen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>