Bevrijdingsvuur Wageningen gaat reis over de wereld maken

images (1)Het Bevrijdingsvuur van Wageningen gaat een reis over de wereld maken. In 1948 werd het vuur in Normandië voor het eerst ontstoken door generaal Montgomery. Het eeuwig brandende vuur in Wageningen wordt elk jaar in september ververst door lopers die het ophalen uit Normandië. Sinds 1948 wordt in Wageningen traditioneel het Bevrijdingsvuur ontstoken en door lopers door heel Nederland verspreid.Dit jaar doen 65 gemeenten en 1400 lopers mee aan de estafette. Engelse veteranen brengen het vuur dit jaar naar het Britse Hull.

Volgend jaar is het 70-jarig jubileum van de bevrijding. Dan gaat het vuur waarschijnlijk ook naar Canada en Duitsland. Ed Dumrese, de directeur van het 4 en 5 mei Comité  Wageningen hoopt dat het vuur volgend jaar naar alle plaatsen in Nederland kan worden gebracht. Dit jaar is de Drentse hoofdstad Assen de stad waar de nationale Bevrijdingsdag plaatsvindt. In de nacht van 4 op 5 mei, middernacht, wanneer de estafettelopers klaarstaan om het vuur over het hele land te verspreiden, krijgt de commissaris van de Koning van Drenthe van de burgemeester van Wageningen de allereerste fakkel. Om uur steekt premier Rutte het vuur in Assen aan: de start van de nationale viering in het hele land.

Lees ook:Bevrijdingsdag 2011
Lees ook:Bevrijdingsdag door ramp Apeldoorn ingetogen
Lees ook:Bevrijdingsfestivals 2013
Lees ook:Nationale Bevrijdingsdag 2010
Lees ook:Gratis feesten Bevrijdingsdag 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>