Nijkerk viert feest: 600 jaar stadsrechten

Donderdag 27 maart 2013 is het feest in Nijkerk: dan wordt gevierd dat het 600 jaar geleden stadsrechten kreeg. Dan is het officiële begin van het feestjaar. De dag ervoor, woensdag, laten scholieren om 12.00 uur duizenden ballonnen los bij het gemeentehuis en gaat er een schatkist de grond in die in 2063 weer wordt opgegraven. Vanaf 19.30 uur spelen de Crazy Piano’s uit Scheveningen. Tot november zijn er activiteiten als sport, markt en kunst & cultuur, waaronder: Themaweek Tabak (1-6 juli), het Verjaardagsfestival (5-6 juli) en het Middeleeuws Paardenevenement (12-13 juli).

Nijkerk stamt af van Nije Kerck, dialect voor nieuwe kerk, gebouwd door rijke boeren uit de omgeving, nadat de oude kapel in 1221 door een veenbrand was verwoest. Het dorp boven Amersfoort lag in de vuurlinie als de aartsbisschop van Utrecht en de hertog van Gelre met elkaar oorlog voerden. In 1412 werd het dorp compleet verwoest. Als vergoeding kreeg Nijkerk het jaar erop van de hertog van Gelre stadsrechten en vrijstelling van tolgelden. Om de stad kwam een gracht met poorten en dijken: geld voor een muur was er niet. In 1427 werd slot Hulckesteijn gebouwd als bescherming voor de bewoners: dat is er niet meer, maar het gelijknamige gebied nog wel. In 1540 brandde het stadje af. In de 18e eeuw beleefde Nijkerk een bloeiperiode door tabaksteelt, handel en glasblazerijen, terug te zien aan herenhuizen in het centrum. In 1795 was het de grootste stad van de Veluwe. Nijkerk had een regionale veemarkt: boerenmaandag herinnert hieraan en valt dit jaar op 22 april. Veel Nijkerkers emigreerden naar Amerika en waren medeoprichters van steden als New York, zoals Killiaen van Renselaer: zijn graf ligt in de Grote Kerk en een scoutinggroep draagt zijn naam.

Lees ook:Zomerfeestweek Nijkerk: vanaf vrijdag 12 augustus
Lees ook:Geen kasteel voor ‘Terror Jaap’ uit Gouden Kooi
Lees ook:Openingsfeest Amersfoort 750 jaar
Lees ook:Daan Roosegaarde zet Middelburgse Markt onder water
Lees ook:Nijkerk Lekker zomerbraderieën

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nijkerk viert feest: 600 jaar stadsrechten

  1. Anja Kreileman

    Bedankt voor de aandacht van viering 600 jaar stadsrechten. Voor de volledigheid: het feest start op WOENSDAG 27 maart.

      /   Reply  / 
    1. Erik Feenstra Auteur

      Dank. De fout is verbeterd.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>