Landlopersdag Veenhuizen

Zondag 30 december vindt de Landlopersdag plaats in het Nationaal Gevangenismuseum in het Drentse Veenhuizen (2015: klik hier). Op deze dag tussen Kerst en Oudjaar staat het museum in het teken van armoedzaaiers die niet veel te vieren hebben: landlopers, bedelaars en wezen, bewoners van het armengesticht, waarin nu het museum zit. Op de binnenplaats gaat de tijd een eeuw terug met marktkramen, theater, oude ambachten, muziek van weleer, vertellingen, kinderspelen en exercities.

 

Daarnaast kan het publiek de gevangenis ‘De Roode Pannen’ en de honderd jaar oude Elektriciteitscentrale bezichtigen: onder begeleiding van een landloper, een veldwachter of een ambtenaar. De oude brandweerwagen rijdt rond, net als de Boevenbus. Het museum is open van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de kerstvakantie tot en met 6 januari is het museum ook op maandag open. Het eerste gevangenismuseum van ons land opende in 1975 haar deuren in een oude betonschuur in Veenhuizen. In 12005 opende het nieuwe nationaal Gevangenismuseum in geheel gerestaureerd dwanggesticht uit 1823. In 2007 werd het museum uitgeroepen tot beste historisch museum van Nederland.

Lees ook:Dinsdag 29 december: Landlopersdag Gevangenismuseum Veenhuizen
Lees ook:Filmfestival Veenhuizen
Lees ook:Landlopersdag Veenhuizen
Lees ook:Nieuwe locatie Museum van de Twintigste Eeuw Hoorn
Lees ook:Prinses Beatrix opent Museumkwartier ’s-Hertogenbosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>