Groningens Ontzet 2010

Zaterdag 28 augustus 2010 viert Groningen het feit dat de stad op die dag in 1672 werd bevrijd (2012: klik hier). Het was het rampjaar, waarin de nieuwe republiek werd belaagd door Frankrijk, Engeland ende bisdommen Münster en Keulen.  Gronings Ontzet (‘stadjers’ zeggen ‘Groningens’) kent ieder jaar een stadsprogramma en een paarden-evenement, met paardenwedstrijden, kermis, drakenbootraces, fakkelbotentocht, kindervertier en veel muziek.

 

De dag begint om 8.45 uur met Peerdenspul in het Stadspark, met de 60e editie van het Concours eenspannen tuigpaarden ereklasse om de ‘Zilveren martinitoren’. Tussendoor staan verschillende shows op het programma. De traditionele paardenkeuring vindt’s morgens op de Ossenmarkt plaats. Het stadsprogramma begint om 9.00 uur met een serenade vanaf de toren en een carillonconcert van de Martinitoren om de ‘stadjers’ te wekken. Op de Grote Markt en de Westerkade staat van woensdag tot en met zondag de zomerkermis. De Ontzettende Spelen keren terug met onder andere de Ontzettende Drakenbootraces. Er is veel muziek en er treden veel shantykoren op. ’s Avonds is er op de Vismarkt een taptoe en op de Ossenmarkt het 28 Augustusconcert. Als het donker wordt, varen verlichte boten door de diepen (de grachten): de kanofakkeltocht.

 

De Historische Vossenjacht leert schoolkinderen hoe het was om in 1672 te leven in de belegerde stad. De personages uit de vossenjacht vertellen daarna hun eigen verhaal. Om 17.00 uur beginnen hardlopers aan de halve marathon, de Bommen Berendloop in het Stadspark. ’s Avonds is er basketbal in Martiniplaza. De dag wordt afgesloten met het Groots Briljant Vuurwerk op de drafbaan in het Stadspark, als onderdeel van de 8e editie van het Bommen Berend Festival. Bij de bevrijding van de stad in 1672 werd de bisschop van Groningen, bijgenaamd Bommen Berend, weggejaagd.

Lees ook:Groningens Ontzet 2009
Lees ook:Groningens Ontzet
Lees ook:Groningens Ontzet 2014, Bommen Berend
Lees ook:Vrijdag 28 augustus: Groningens Ontzet 2015
Lees ook:Gronings Ontzet 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>