Chinees Nieuwjaar begint in Den Haag

In Den Haag viert de Chinese gemeenschap dit weekend geen carnaval of Valentijnsdag, maar Nieuwjaar (editie 2013: klik hier). De hofstad is voor de 7e keer op rij het toneel van de landelijke viering van het Chinese Nieuwjaar. Zowel in China als in alle Chinese gemeenschapppen over de hele wereld wordt het dit weekend gevierd. Zondag 14 februari 2010 begint voor de Chinezen het Jaar van de Tijger. Om dat in te luiden, vindt de landelijke viering zaterdag 13 februari 2010 plaats in het Atrium van het Haagse Stadhuis. Dan wordt de traditionele Draken –en leeuwendans uitgevoerd, gevolgd door een optocht met vuurwerk. De hele dag zijn er culturele activiteiten in de stad die tienduizenden bezoekers verwacht.

 

Op zaterdag 20 februari wordt het feest dunnetjes overgedaan op de Amsterdamse Nieuwmarkt, met vuurwerk en drakendansen. De Utrechtse Wijk C wordt van februari tot september een waar Chinatown. Op 14 februari vindt er naast het Nieuwjaarsfeest de opening plaats van het China Festival Utrecht, met theater, muziek en  tentoonstellingen. Het festival wordt in september afgesloten met het Maanfeest. In Rotterdam is het feest op woensdag 17 februari op en rond de West-Kruiskade, met vanaf 12.00 uur draken –en leeuwendansen en vuurwerk, ’s middags diverse optredens (waaronder Chinese opera) en demonstraties (sport en dans), om 18.00 uur een lampionnenoptocht en om 18.30 uur een vuurwerkspektakel.

 

Het Chinees Nieuwjaar begint altijd in januari of februari. De Chinese kalender gebruikt een dierenriem: ieder jaar staat in het teken van een specifiek dier, met een bepaalde betekenis voor de mensen die in dat jaar zijn geboren. In de dierenriem staan: muis, stier, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, hond, zwijn. Deze dieren komen om de twaalf jaar terug. Elke maand heeft dertig dagen en om de vier jaar is het schrikkeljaar: dat jaar telt een maand van dertig dagen extra. Om het nieuwe jaar te verwelkomen wordt vuurwerk afgestoken: ritsen klappers en siervuurwerk. De Chinese leeuwen –en drakendansen spelen en rol: de draak staat symbool voor macht en hoge afkomst, de leeuw voor geluk en voorspoed. Kwade geesten worden verdreven en al het goede komt weer terug. De leeuw ‘ontwaakt’, heeft honger en gaat op zoek naar voedsel. Mensen hangen een krop sla voor de deur om hem tevreden te stellen: dat brengt geluk en voorspoed in het komende jaar. In Azië duurt het  Nieuwjaarsfeest 10 tot 12 dagen.

Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival in Rotterdam
Lees ook:Chinees Nieuwjaarspektakel in Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Amsterdam op Dam en Nieuwmarkt
Lees ook:Zaterdag 13 februari: Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>