Margraten Requiem begin viering 65 jaar vrijheid

Zondag 13 september 2009 luidt het Margraten Requiem de viering in van de 65ste verjaardag van de bevrijding van Nederland. Dit openluchtconcert vindt plaats op de Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten. In aanwezigheid van enkele van de toenmalige bevrijders voert het Limburgs Symfonie Orkest (LSO), onder leiding van Kynan Johns, het requiem van Dvorák uit. De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944 in Limburg. Dat wordt met het Margraten Requiem herdacht, nu voor de vierde keer op de enige Amerikaanse begraafplaats van ons land (bron: persbericht).

 

Jong en oud herdenken hier de 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid. De Nederlandse regering stond 65 jaar geleden de grond voor de begraafplaats in eeuwigdurende bruikleen af aan de Verenigde Staten, uit eerbied en dankbaarheid. Na de requiems van Mozart (2006), Verdi (2007) en Brahms (2008) is het dit jaar de beurt aan dat van Antonín Dvorák. Het evenement is gratis bij te wonen.

 

Daarnaast zijn er van 5 tot en met 14 september tentoonstellingen, parades en lezingen op locaties in en rondom Maastricht en Margraten. Thema van deze activiteiten is: ‘Bevrijding en Ontmoeting‘. Op zaterdag 12 september nemen Amerikaanse veteranen die Maastricht bevrijdden met burgemeester Leers een defilé af tussen 14.00 en 15.30 uur. Meer dan 150 manschappen in originele Amerikaanse uniformen en 70 voertuigen uit die tijd zijn te bewonderen in de stad. De route gaat van de Hoge Barakken over de Sint Servaasbrug naar de Markt.

Lees ook:Amerikaanse begraafplaats Margraten dicht door shutdown
Lees ook:Parcours Maastricht 2009
Lees ook:Oorlogsgeheimen vanwege 70 jaar bevrijding in achttien Pathé bioscopen
Lees ook:BredaPhoto – International Photo Festival opent donderdag 15/9
Lees ook:Noord Brabant viert 65 jaar Operatie Market Garden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>