Rhenen 750 jaar: festival Comedy aan de Rijn

Dit jaar bestaat Rhenen 750 jaar en dat wordt het hele jaar gevierd (Rijnweek 2013: klik hier). Van vrijdag 9 tot en met zaterdag 17 mei 2008 staat een enorme tent aan de voet van de Rijn, waar maar liefst 2500 mensen in kunnen. Daar vindt het theaterfestival Comedy aan de Rijn plaats: een uniek festival, waar in tien dagen tijd een groot aantal cabarettoppers optreden. Een aantal avonden zijn uitverkocht: Najib Ahmali (9 mei), Herman van Veen (10 mei) en Tineke Schouten (13 mei). Er zijn nog kaartjes voor het Promsconcert en Jan Rietman (12 mei), Jan Jaap van der Wal (14 mei), Sanne Wallis de Vries (15 mei), de Vliegende Panters (16 mei) en de gala-avond met onder andere Karin Bloemen en Cor Bakker (17 mei).

 

 

Het stadje bij de Grebbeberg is een van de oudste steden van de provincie Utrecht en wordt al in 855 vermeld. Het jaar 1258 is uitgangspunt, want al vóór dat jaar moet Rhenen  stadsrechten hebben gekregen. In de wijde omtrek te herkennen aan de hoge Cuneratoren. Uit de vroege jaren stamt de legende van Cunera, die als edele maagd aan het hof van de in Rhenen wonende koning Radboud veel goede daden verrichtte. De jaloerse koningin wurgde haar. Wilibrord verklaarde haar heilig: er ontstonden jaarlijkse bedevaarten naar Rhenen. Het stadje was een strategische vooruitgeschoven post, bijvoorbeeld in de strijd tussen de bisschoppen van Utrecht en de hertogen van Gelre. In 1940 was de Grebbeberg toneel van de strijd tegen oprukkende Duitse troepen. Daarbij werd de binnenstad van Rhenen verwoest. Op de berg staat een oorlogskerkhof. Pinkstermaandag vindt in Rhenen een bijeenkomst plaats van oud-strijders.

Lees ook:Rijnweek Rhenen 2015
Lees ook:Koningin op 30 april in Rhenen en Veenendaal
Lees ook:Rijnweek 2016 gaat door, ondanks ‘lastige’ gemeente Rhenen
Lees ook:Grebbeliniefestival
Lees ook:Grebbelinie wordt rijksmonument

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>