Bevrijdingsdag nieuwtjes


De Dag van de Vrijheid (2008) wordt traditiegetrouw afgesloten met een concert op de Amstel in Amsterdam bij theater Carré (2013: klik hier). Het Codarts Symfonie Orkest met dirigent Hans Leenders heeft dit jaar de eer. Te gast (2008) is onder andere de sopraan Roberta Alexander. Het concert is live te volgen op Nederland 2 vanaf 21 uur: het best bekeken klassieke concert op tv. De koningin is traditiegetrouw aanwezig. Ook traditie: na afloop vaart ze weg, onder begeleiding van dé soldatensong tijdens de oorlog: ‘We’ll meet again’ uit 1939, een lied dat Vera Lynn beroemd maakte. Onder muzikale begeleiding van het orkest en vuurwerk, zingen de toeschouwers op de wal, de boten en de bruggen uit volle borst mee.

De Bevrijdingsdag is sinds 1990 officieel een nationale feestdag, maar een vrije dag is het niet. Daarop moeten we wachten tot 2010, want slechts iedere vijf jaar zijn we op 5 mei wel vrij. Hoewel het de eerste maandag van de maand is, zijn er op 5 mei geen sirenetesten in het land. Normaal klinkt om twaalf uur ’s middags overal de sirene. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaan de testen deze maand vanwege de feestdag niet door. De sirenes zijn weer te horen op maandag 2 juni.

 Het Bevrijdingsvuur, dat in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen wordt ontstoken, gaat in estafette naar de 13 steden met de Bevrijdingsfestivals. Maar er zijn nog 34 andere gemeenten, waarvandaan sporters naar Wageningen komen om het vuur op te halen, zoals Leiden, Zoetermeer, Amstelveen, Enkhuizen, Apeldoorn, Amersfoort en Nijmegen. Naast de festivals in de 13 steden – per provincie één – hebben andere gemeenten hun eigen feesten, zoals Den Haag, dat stevig uitpakt met een eigen ‘5 Mei Festival’. Op het Spui staan twee podia (met artiesten als Hind en Thomas Berge) en Theater aan het Spui opent haar deuren voor voorstellingen, debatten en optredens van Hagenezen.

 

 

Lees ook:Bevrijdingsdag door ramp Apeldoorn ingetogen
Lees ook:Vrijdag 5 mei: Bevrijdingsfestivals en 5 mei-concert
Lees ook:Nationale Bevrijdingsdag 2010
Lees ook:Bevrijdingsdag 2011
Lees ook:Vuurwerk tijdens Koningsdag 2017

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bevrijdingsdag nieuwtjes

  1. Pingback: Bevrijdingsfestivals in iedere provincie | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>