Koningsdag: gratis feesten en vrijmarkten

Zaterdag 26 april is het voor het eerst Koningsdag (2015: klik hier). De koning is 27 april jarig, maar dat valt dit jaar op een zondag, dus viert Nederland de dag ervoor feest. De koninklijke familie komt naar De Rijp en Amstelveen. Dat stond vorig jaar al op de agenda, maar ging door de  Troonswisseling niet door. De dag ervoor zijn voor de tweede keer de Koningsspelen en is ‘s avonds de eerste Koningsnacht. Vaste prik op Koninginnedag was – en dat is op Koningsdag niet anders – de vrijmarkt: ooit een Amsterdams aardigheidje voor kinderen om ‘handeltje te spelen’ en een zakcentje bij te verdienen met ‘hondje aaien’, een dansje, een goocheltruc of één toonladder op de blokfluit riedelen. Al gauw ruimde heel Nederland de zolder uit om ouwe troep op straat te verkopen, volgde de commercie en werden de kinderen weggedrukt. Veel gemeenten reserveren daarom speciale kinderplekken. Naast markten, dance events en vuurwerk zijn er overal in het land activiteiten voor het hele gezin. Een greep uit het aanbod:

Alkmaar: Vrijmarkt en feesten vanaf vrijdagavond in centrum. Kindergebied in park Clarissenbolwerk. Kinderkermis op Kerkplein. Sensation Orange van SLAM!FM Koningsdag in AFAS Stadion.

Almere: Vrijmarkt en feesten (o.a. Kings Dance) vanaf vrijdagavond in de centra van Almere-Stad en Almere-Buiten. Zaterdag ook in Almere-Poort en Almere-Haven. Kindermarkt in Lumièrepark. ‘Sterren on Tour’ op zaterdag.

Almelo: Oranjemarkt (vrijmarkt), weekmarkt en themapleinen in centrum. Koninklijke Nederlandse Motorboot Club (KNMC) opent vaarseizoen 2014 in Almelo.

Amersfoort: Vrijdagavond feest op De Hof en Groenmarkt. Zaterdag: Kinderkleedjesmarkt, Bloemendaelse buurtkleedjes, Groenmarkt pleinbraderie en kinderprogramma, De Hof, Koestraat en Varkensmarkt. Beachvollybaltoernooi op Onze Lieve Vrouwekerkhof.

Amstelveen: Bezoek Koninklijke familie vanaf 12 uur (na De Rijp). Stadsplein bruisend middelpunt. Vrijmarkt Amstelveenseweg en in diverse wijken.

Amsterdam:  Nachtelijke vrijmarkt en feesten op vrijdag. Zaterdag: vrijmarkten vanaf 6 uur. Kermis op de Dam. Er zijn tal van feesten, waaronder niet gratis: Kingsday Festival bij Olympisch Stadion, Kingsland Festival bij de RAI, K-DAY op Strand-west, Loveland Festival in het Oosterpark, VOLTT x Lockdown op NDSM-werf en (gratis) The Union op Westergasfabriekterrein. Roze feesten. Vrijmarkt is in principe overal toegestaan van 6 tot 20 uur, maar niet op  belangrijke toevoerwegen en bruggen. Voor kinderen zijn eigen plekken gereserveerd, zoals Vondelpark, Sarphatipark, Amstelpark, Park Frankendael, Leliegracht (even zijde), Amstelveld (tot 14 uur), plantsoen Frederiksplein, Sint Antoniesluis, Dapperplein en in verschillende stadsdelen.

Apeldoorn: Koningskleedjesmarkt. Oranjekermis op Marktplein. Sport en spel in Beekpark. Kunst in Oranjepark. Apeldoorn 2000 jaar Koninkrijk: Muziekspektakel Marialust en afsluitend vuurwerk. Oranjefestijn Stationsplein.

Arnhem: ‘Oranjefees’ met veel artiesten, programma voor jong en oud, vrijmarkten, feesten en vuurwerk.

Assen: vrijmarkt en podia in de binnenstad.

Beek (Li): Taptoe QueensParade Beek.

Bergen op Zoom: Vrijmarkt in binnenstad, kindervrijmarkt op Paradeplein, Grote Markt is Oranjeplein met Vlaggenparade en Muziekfeest. Versierde fietsoptocht Halsteren.

Breda: ‘Buitengewone Vlaggenparade’ op Kasteel van Breda. Feesten in Stadspark Valkenberg, op Kasteelplein en Parade KMA, kindervrijmarkt in Stadspark Valkenberg. 538 Koningsdag op Chasséveld.

Delft: Koningskermis op Paardenmarkt, rommelmarkt in binnenstad (Agathaplein voor kinderen), feest op de Markt. Kingsday Outdoor Delft (niet gratis).

Den Bosch: ‘Let’s swing with the King’, met kloppend hart op de Parade (met Efteling-voorstelling), Bosch kinderontbijt, ‘Jaarmarkt’ op de Markt kindervrijmarkt en ‘Bosch Talent’ (Kerklein).

Den Haag: Vrijdagavond: Koninginnenach heet sinds een aantal jaren Life I Life Festival. Zaterdag: rondvaart met antieke salonboot en rondritten in koetsjes en historische trams. Queensizeconcert Residentie Orkest. Nationale Geraniummarkt op Lange Voorhout. Kermis op Lange Voorhout, Lange Vijverberg en Buitenhof. Vrijmarktjes in de hele stad.

Den Helder: Timorpark heet Oranjepark (vooral voor kids). Vrijmarkt en kinderprogramma op binnenplein Willemsoord.

Deventer: Kindervrijmarkt. Worpplantsoen: Oranjefeest en Muziekspektakel ‘Kozakken in Deventer’ (ook op vrijdag; op 26 april 1814 werd de stad door de Kozakken bevrijd van deFranse bezetter). Popfestival ‘Des Konings Trio’ in Burgerweeshuis.

Doetinchem: Acht podia in centrum (vrijdagavond alvast op 3 podia in de Grutstraat). Kindervrijmarkt.

Dordrecht: Taptoe, live muziek op Scheffersplein, vrijmarkt, Dancetour op Spuiboulevard en vuurwerk bij Groothoofd.

Ede: Oranje vrijmarkt, Edese Battle for Talent en muziekprogramma.

Eindhoven: ‘Eindhoven=King’. Oranjemarkt naast Philips Stadion en in Stadswandelpark. DJ’s op Stationsplein, Stadhuisplein, hardere stijlen bij de Paterskerk, hiphop op Catharinaplein. Hollands feest op de Markt, alternatief feest op Strijp-S en roze feest op Stratumsedijk. Koningsfeest op Wilhelminaplein, in De Bergen en op Gerardusplein.

Enschede: Verschillende pleinen omgetoverd tot Oranjeplein, sportplein of kinderplein. Onder de noemer ‘Oranjedagen’ veel live muziek. Matjesmarkt voor kinderen op Stationsplein, Oranjemarkt in binnenstad.

Goes: Voorstad, Stenen Brug, park op de Oostwal en Oostsingel, de grootste vrijmarkt van Zeeland, sport, spel en straatartiesten. Ganzenpop op de Keizersdijk.

Gouda: ’Oranjeboulevard’ met kindervrijmarkt en kinderspelen, Panna Knock-out voetbaltoernooi en optredens op de Markt.

Groningen: Oranjevrijmarkt op de singels, kindervrijmarkt, kindervertier (Vismarkt), familieplein (Ossenmarkt), muziek (Grote markt). Sport en spel op de Westerhaven met voertuigen van de landmacht, muziek, urban hoek en bouncing around voor de allerkleinsten.

Haarlem: Vrijmarkt, kermis, muziek op o.a. Grote Markt, Vijfhoek en Nieuwe Groenmarkt. Kenauplein: familiepark met vrijmarkt en talentenshow voor kids.

Harlingen: Zwarte markt op de Lanen, tuinfeest in Engelse Tuin, de Aubade (al sinds 70 jaar).

Heerlen: Oranjefeest in centrum met versierde fietsen, dansen, aubade, de grote oranjeoptocht, vrijmarkt, kinderspelen, lampionnenoptocht, muzikaal avondprogramma en vuurwerk bij kasteel Hoensbroek.

Helmond: Kindervrijmarkt, Slingermarkt, concert in de Lambertuskerk, vuurwerk in Kasteeltuin.

Hengelo: Vrijdag: Taptoe op de Markt. Zaterdag: oranjemarkten, muziek en veel sport in de binnenstad.

Hilversum: Vrijmarkt, circusworkshops en zes podia in centrum.

Hoorn: Vrijmarkt, muziekpodium op de Roode Steen.

Kampen: Menmarathonspektakel, Koninklijke Spelen, Oranje Feestplein (Nieuwe Markt), Straatparade, Oranjeconcert en kindervertier.

Katwijk: Turfpop.

Leeuwarden: Vrijmarkt in centrum, Kingsday Outdoor (Oldehoofsterkerkhof), Dance event Mata Hariplein, Koningsdagconcert (Prinsentuin), Leeuwarder Muziekplein (Wilhelminaplein, met ’90 XXL’ op Koningsnacht).

Leiden: Vrijmarkt (Breestraat en langs de Rijn), CityMoves (parkeerterrein Molen, met Armin van Buuren), Klikk Outdoor (ook op Koningsnacht), feest en officiële zaken op Stadhuisplein en Koornburg, Kinderkermis op Beestenmarkt. Plein voor de Kunsten (Pieterskerkhof).

Lelystad: Oranje Vrijmarkt in Stadshart, Oranje Kermis op Stadhuisplein, Agorahof muzikaal middelpunt, Kidz DJ, Samba Salad en Dance Party in Agora.

Maastricht: Stadspark: vrijmarkt en muziekfestival. Vrijthof: kinderrommelmarkt, ‘Buitengewone Vlaggenparade’ (11 uur). Dancefeest op de Markt, Hielemaol Los op de Kesselskade.

Middelburg: Feest voor jong en oud met muziek op de Markt.

Nijmegen: Vrijmarkt, circus en kinderactiviteiten op Goffertweide, feest op Waalkade, Oranjepop in Hunnerpark, Kings Festival in de Molenstraat, muziek op Koningsplein.

Roermond: Oranje Festival in Cultuurfabriek, Roermond City Run (zondag 27/4).

Roosendaal: Mars Rondom Roosendaal (wandeltochten), Kindervrijmarkt en Braderiekade.

Rotterdam: Vrijmarkt en muziekpodia in centrum, kindervrijmarkt Witte de Withstraat, Koningsdagfestival op Willemsplein, Koningskermis op Lloyd Multiplein, Festival ‘Oranjebitter’ op de Parklaan, Kralingse Bos Festival, S’Oranje Festival op Plein 1940, Sweet Kingsday op Spinozaweg, vuurwerk op de Maas.

Sittard-Geleen: Parkfestival in stadspark met kindervrijmarkt en vertier voor jong en oud.

Tegelen: Kindervrijmarkt, live muziek, Oranje Parade, Living Statues wedstrijd.

Tholen: Kunstroute.

Tilburg: Leijparkfestival voor jong en oud met kindermarkt ‘Oranje Franje’ en aankomst Oranjerally, Dj’s op Piusplein, Hoge Hakkenrace op Korvelseweg, Koningsconcert en vuurwerk.

Utrecht: Vrijmarkten in de binnenstad, die op vrijdag om 18 uur beginnen. Feest op Neude (ook Koningsnacht).

Venlo: Oranje Circus in Nolenspark, kinderoptocht. Taptoe op de Markt van De Joeksjagers. Kinderfantasie-markt Blerick.

Zoetermeer: vrijmarkt, kinderspelen, Prinsessenmodeshow, Goede doelen-markt, ballonnenwedstrijd, podium, taptoe op Martkplein.

Zaandam: feest op de Dam, Royal Jazz Festival in Zaantheater, Poelenburgdag (sinds 1972 een begrip in de wijk Poelenburg), vrijmarkt in Volkspark, kinderpretpark in Burgemeester in ’t Veldpark.

Zutphen: Kermis op de Groenmarkt. Live muziek. Kleedjesmarkt komt weer terug.

Zwolle: Kleedjesmarkt, dans, muziek en vertier in binnenstad, Kingdance Parkeerterrein IJsselhallen (niet gratis).

Lees ook:Koningsdag 2015: gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Woensdag 27 april: Koningsdag 2016 – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Koningsnacht 2015 – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Dinsdag 26 april: Koningsavond en Koningsnacht – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:De allereerste Koningsnacht – gratis feesten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>