Filmactrice Sylvia Kristel overleden

Filmactrice Sylvia Kristel is woensdagavond 17 oktober overleden. Ze werd 60 jaar. De actrice leed aan slokdarmkanker en was al maanden ernstig ziek. Kristel werd wereldberoemd door haar rollen in de softpornoserie Emmanuelle. Ook speelde ze in zo’n vijftig andere films. De eerste Emmanielle in 1974 (klik hier voor de trailer) was meteen een groot succes: in Parijs was de film tien jaar te zien. Kristel speelde ook de hoofdrol in vier va de zes daaropvolgende Emmanuelles. Ze begon haar carrière als fotomodel, maar wilde een bekende filmster worden: een droom die uitkwam. In 1972 werd ze uitgekozen als Miss TV-Europe. Daardoor kreeg ze internationale bekendheid.

In de jaren ’70 en ’80 was ze een veel geziene persoon binnen de jetset. Ze had een relatie met schrijver Hugo Claus en kreeg in 1975 een zoon met hem. Halverwege de jaren ’70 kreeg ze drank- en drugsproblemen, maar ze wist zelf uit het dal te kruipen en haar filmcarrière weer op te pakken. Na Emmanuelle speelde ze onder meer de rol van Lady Chattterly in een verfilming van het gelijknamige boek van D.H. Lawrence, de Nederlandse spionne Mata Hari en in eigen land ‘Naakt over de schutting’ en ‘Pastorale 1943’.  In 2003 bleek dat ze keelkanker had. Na chemo werd ze genezen verklaard en werkte ze mee aan twee documentaires over haar leven. Haar laatste jaren woont ze in Amsterdam met haar partner Peter Brul, speelt af en toe nog in films en legt zich toe op schilderen. Begin 2012 blijkt ze opnieuw kanker te hebben, ditmaal in de slokdarm. In juni wordt ze na een zware beroerte in het ziekenhuis opgenomen. Ze is dan te zwak om nog verdere behandeling tegen kanker te kunnen ondergaan.

Lees ook:Tv-kok Joop Braakhekke overleden
Lees ook:Nederlands Film Festival 2013
Lees ook:Komisch acteur Allard van der Scheer overleden
Lees ook:Sophia uit Golden Girls overleden
Lees ook:Zanger Benny Neyman overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>