Koolsail 2015 in Broek op Langedijk

Noord_Holland-Position[1]Donderdag 23 tot en met maandag 27 april beleeft het Noord-Hollandse Broek op Langedijk Koolsail 2015. Iedere vijf jaar organiseert stichting Langedijk Waterrijk dit nautische evenement, in hetzelfde jaar als SAIL Amsterdam (dit jaar van 19 tot en met 23 augustus). Vijf dagen lang is het feest in de dorpen van de gemeente Langedijk, met de kern rond de haven van Broek op Langedijk.

De nadruk ligt op varen. Circa 60 historische schepen liggen in de haven en achter de sluis in Broek op Langedijk. Leden van de vereniging paraderen in historische klederdracht en houden zaterdag een modeshow. Iedere avond is er op de sluis een theatervoorstelling en iedere dag staan op het Havenplein oude motoren te pruttelen. Vrijdag zijn er twee doorvaarveilingen in Museum Broeker Veiling en ‘s middags is het NK Kloeten (vooruit bomen van scheepjes, zoals tuinders dat vroeger deden).

Zaterdag is op het Havenplein en de Sluiskade een nautische markt, rond 13.30 uur begint de roeiwedstrijd met drie burgemeesters en om 14.00 uur begint de vlootschouw: de ‘buitensail’ met historische schepen over het kanaal naar Broek op Langedijk. Tegelijkertijd vertrekt de ‘binnensail’: een stoet akkerschuiten door het Rijk der Duizend Eilanden. De middag wordt afgesloten met een muzikale Grand Finale op het Havenplein. Zondag is het jaarlijkse evenement Van Sluis tot Sluis, met oude schepen van de sluis van Broek op Langedijk naar de sluis in Noord-Scharwoude. De laatste dag van Koolsail is het Koningsdag, met een Oranje-optocht, kinderspelen en het Oranjebal.

Lees ook:Vlaardings Loggerfestival 2010
Lees ook:Koningin opent Máximakanaal bij Den Bosch
Lees ook:Nationale Sleepbootdagen 2015 in Vianen
Lees ook:Gouda Waterstad 2010
Lees ook:Lekkodagen Wijk bij Duurstede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>