Mergelfestival 2011 Valkenburg

De zesde editie van het Mergelfestival van het Zuid-Limburgse Valkenburg is dit jaar in twee perioden opgesplitst: een buitenvariant in het Paasweekend en een binnenvariant tijdens de herfstvakantie. Van zaterdag 15 tot en met zondag 30 oktober 2011 is in het gangenstelsel van de Fluwelengrot een tentoonstelling met mergelbeelden ingericht die te bekijken zijn na de reguliere rondleiding. Daarna kunnen bezoekers in deze grot deelnemen aan een mergelworkshop in het Grottenatelier van Mergelcarving.nl.

 

Het Limburgse mergel is iets anders als mergel zoals geologen het omschrijven: dat is een afzettingsgesteente, een mengsel van klei en kalk (van kleine diertjes met een kalkskelet). Het mergel in Limburg is vooral afgezet tijdens het geologische tijdperk Krijt: krijtgesteente. Het komt ondergronds voor in vrijwel geheel Nederland en grote delen van Vlaanderen. De Sint-Pietersberg in Maastricht herbergt mijnen in krijtgesteente, zogenoemde ‘mergelgrotten’. De naam in deze contreien stamt waarschijnlijk van het Romeinse ‘marga’: een Romeinse verzamelnaam voor alle niet verharde kalkhoudende sedimenten.

Lees ook:Mergelfestival Valkenburg 2010
Lees ook:Mergelfestival Valkenburg
Lees ook:Expositie Living Dinosaurs in Rotterdam
Lees ook:Breda schrapt stoepkrijtverbod uit 1970
Lees ook:Kerststad Valkenburg – dé kerststad van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>