Woensdag 29 juni begint DelfSail 2016 – ‘de Sail met het warme hart’

IMG_20160505_144105Woensdag 29 juni tot en met zondag 3 juli wordt de Groningse havenstad Delfzijl overspoeld door een bonte verzameling schepen, tijdens de zesde editie van DelfSail, ‘de Sail met het warme hart’, meldt de aankondiging, met naast schepen een uitgebreid programma op het water en aan wal. Woensdag begint met een ambachtelijke markt, shantykoren, rondvaarten, demonstraties van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), een show van Di-Rect en afsluitend vuurwerk, waarmee iedere feestdag wordt afgesloten.

Donderdag vindt vanaf kort na 11.00 uur de Sail-In plaats: dan varen de schepen en boten in een indrukwekkende stoet de haven van Delfzijl binnen: Tall Ships (waaronder het VOC-schip de Halve Maen en een Russische viermaster), begeleid door he nationaal varend erfgoed: schoenen, barkern, kraken en brikken. Op vijf podia in de Havenstad staan optredens gepland van onder andere The Common Linnets, Marianne Weber, Nielson, Kensington en Di-Rect. Vrijdagmiddag presenteren de crews zich samen met schoolkinderen aan het publiek tijdens de streetparade. Zaterdagmiddag is kindermiddag met onder meer Ernst & Bobbie en het Junior Songfestival on Tour. In een zeecontainer op de kade presenteert De Verhalen van Groningen de onbekende verhalen achter de reis van de chilisalpeter, die begin 20e eeuw vanuit Chili naar Delfzijl werden vervoerd: het ‘witte goud’, dat als kunstmest werd gebruikt.

De eerste editie vond plaats in 1986 en werd in slechts een half jaar door een handjevol enthousiastelingen georganiseerd. Na het succes besloot het gemeentebestuur in 1991 te gaan voor een grotere versie van DelfSail, die in de regel iedere vijf tot zeven jaar plaatsvindt en tegenwoordig circa 1 miljoen bezoekers naar het noorden lokt.

Lees ook:DelfSail 2009
Lees ook:Tall Ships Parade luidt DelfSail in
Lees ook:Delfzijl beleeft de 140e editie van haar Pinksterfeesten
Lees ook:Sail Kampen 2010
Lees ook:Pinksterfeesten Delfzijl 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>