Boomfeestdag 2013

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Woensdag 20 maart 2013, één dag voor de lente begint, is het voor de 56e keer Boomfeestdag (2014: klik hier). Thema dit jaar is ‘Bomen maken gezond!’ De nationale viering is dit jaar in Leeuwarden. De dag staat in het teken van koningsbomen, vanwege de komende troonswisseling. Prins Carlos zou komen, maar moest naar de inauguratie van de nieuwe paus. In zijn plaats komt onder meer Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en voorzitter van de Boomfeestdag. De opening in Leeuwarden wordt afgesloten met optredens vanaf 14.30 uur op het Wilhelminaplein. De Friese hoofdstad vult het thema aan met de ‘Eetbare stad’: goed voor eigen producten, lokale ondernemers, gezond en goed voor het milieu: er is immers amper transport nodig om eten van het veld thuis op het bord te krijgen.

 

ln 1919 werd voor het eerst sprake van een boomplantdag in Nederland, toen op 27 november leerlingen van Arnhemse lagere scholen jonge beuken plantten langs de oprijlaan van kasteel Dorwerth. In 1956 richtte Staatsbosbeheer een comité op dat het publiek warm moest maken voor bomen en bossen. Op 10 april 1957 werd in Apeldoorn de eerste Boomfeestdag gevierd met 1.600 kinderen. Sindsdien wordt de dag ieder jaar gevierd op de woensdag het dichtst bij 21 maart. Inmiddels doet ruim 80 procent van de gemeenten eraan mee en planten 115.000 kinderen ruim 200.000 bomen. In de laatste 55 jaar zijn er op deze dag meer dan tien miljoen bomen geplant: meer dan 4000 voetbalvelden. Naast de jaarlijkse Boomfeestdag organiseert de stichting activiteiten als het planten van Geboortebomen in één van de vijf Geboortebossen (Uggelen, Winschoten, Utrecht, Mierlo/Nuenen en Tilburg) en de ‘Bomen-voor-het-leven-dag’ in het Koningin Wilhelminabos, een gedenkbos in Dronten voor mensen die aan kanker overleden.

Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2014
Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2011
Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2012
Lees ook:Woensdag 16 maart: Nationale Boomfeestdag 2016
Lees ook:Woensdag 22 maart: Nationale Boomfeestdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>