Sint-Nicolaaskerk Amsterdam verheven tot basiliek

IMG_20160524_150712De Sint-Nicolaaskerk aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam is 125 jaar oud. Als verjaardagscadeau draagt de kerk sinds zaterdag 8 december 2012 de eretitel basiliek. Een basiliek moet een bijzonder bouwwerk zijn en druk worden bezocht. Bijzonder is het gebouw zeker; de kerk valt mensen onmiddellijk op die met de trein naar de hoofdstad komen.

Het Vaticaan keurde de aanvraag van bisschop Punt goed, omdat de kerk een belangrijke rol speelt in de devotie rond het Mirakel van Amsterdam in 1345. Daarbij vindt ieder jaar een stille omgang plaats door het centrum. Ook de verering van de heilige Nicolaas speelde een rol. Hij is schutspatroon van de stad Amsterdam. De Sint-Nicolaaskerk ziet de verheffing tot basiliek als een erkenning voor alle mensen die zich de laatste zeven eeuwen hebben ingezet voor het katholicisme in Amsterdam en de Sint-Nicolaaskerk in het bijzonder. Het is de derde basiliek in het bisdom Haarlem-Amsterdam en de 24e ‘basilica minor’ van ons land. Andere basilieken zijn onder meer de Sint-Bavo in Haarlem. De Sint-Jan in Den Bosch en de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht. Wereldwijk hebben vijf kerken de titel basilica major: vier in Rome en één in Assisi.

Lees ook:Sinterklaas Stadswandeling Deventer
Lees ook:Matthäus, Johannes en andere Passie concerten voor Pasen
Lees ook:Matthäus Passion: typisch Nederlandse traditie voor Pasen
Lees ook:Zondag 26 juni: Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansfeest en processie Laren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>