Paniekzaaier Dodenherdenking heeft strafblad

IMG_20160511_191433De man die paniek zaaide tijdens de Dodenherdenking op de Dam, is ‘met aan zekerheid grenzende zekerheid een 39-jarige  Amsterdammer en een bekende van de politie.’ Dat zei hoofdcommissaris Welten vanavond op de persconferentie op het hoofdbureau van politie in Amsterdam: ‘De verdachte die is aangehouden, heeft een strafblad en een drugsverleden, is meermalen met Justitie in aanraking geweest en maakt volgens de verhorende ambtenaar een verwarde indruk.’ (bron: persconferentie). 

Hij leek in eerste instantie eruit te zien als een orthodoxe Jood. Welten: ‘Hij begon hardop te prevelen, dat ging over in zeer langdurig geschreeuw. Het was onbegrijpelijk wat hij zei, maar het ging door merg en been. Toen hij zijn handen had opgeheven, kwam meteen politie – ook in burger – op hem af. Door zijn geprevel en geschreeuw ontstond paniek onder de omstanders en werd er ‘Bom, bom, vlucht’ geroepen. Honderden bezoekers begonnen te rennen; in het gedrang vielen zo’n vijftig gewonden. Een man in het publiek liet van schrik zijn koffer vallen: dat veroorzaakte nog meer paniek. De man én koffer werden ingerekend: hij bleek niets met het incident te maken te hebben en in de koffer zaten alleen persoonlijke bezittingen.’

Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Van Stralen: ‘De verdachte is aangehouden op grond van verdenking van verstoring van de openbare orde.’ Voor dat feit  kan hij slechts zes uur worden vastgehouden. Omdat hij een verwarde indruk maakt, komt er een psychiater aan te pas. Van Stralen: ‘Dan kan een langere vrijheidsbeneming worden ingezet.’ Er waren extra maatregelen genomen om het op de Dam veilig te houden. Volgens Welten is het nog te vroeg om te zeggen dat die onvoldoende waren: de man was immers al binnen een paar seconden ingerekend, ‘zoveel politiemensen waren er op de Dam’.

Waarnemend burgemeester Asscher: ‘Nu blijkt weer hoe fragiel onze vrijheid is en daarover gaat de herdenking nou juist. Het is treurig dat dit juist in de twee minuten stilte gebeurde, mede met de gebeurtenissen van Koninginnedag vorig jaar in herinnering.’ Hij voegde eraan toe dat de veiligheidsmaatregelen voor het Bevrijdingsconcert op de Amstel morgen 5 mei nog eens stevig zullen worden nagelopen.

Lees ook:Station Amsterdam-Amstel ontruimd
Lees ook:Bomalarm station Den Bosch
Lees ook:Opnieuw honderd aanhoudingen bij ADE
Lees ook:Bevrijdingsdag Amsterdam gaat gewoon door
Lees ook:Schietpartij verpest Rio aan de Rijn in Arnhem

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Paniekzaaier Dodenherdenking heeft strafblad

  1. Jozef abdul

    Dat krijg je als we onze “gekken” op straat laten lopen……regie over eigen leven voor onze verwarde medemens betekent ook de regie over het zomaar brullen bij een herdenkingsdag, of klappen uitdelen in Hoek van Holland. Verwarde mensen behoren niet op straat maar in een psychiatrisch ziekenhuis / opvang totdat ze weer kunnen functioneren.

      /   Reply  / 
  2. Jules Vismale

    Als deze paniekzaaier had geprobeerd om mij aan te vallen als ik bij de Dodenherdenking was geweest dan had ik hem zeker nóg harder laten schreeuwen maar dan wel van pijn! Dat meneer zogenaamd zielig is of psychisch gestoord zal mij worst zijn want dat kun je niet gebruiken als excuus. Je blijft gewoon van anderen af en als je dit soort ongein verricht weet je vaak donders goed wat je aanricht! En had de advocaat van deze idioot hem soms ook betutteld als hij bijvoorbeeld met een mes of machinegeweer bij de Dodenherdenking tientallen mensen had gedood of verwond? Toen in 1930 bijvoorbeeld de mensenslachter Peter Kürten, de Vampier van Düsseldorf, werd opgepakt die zelf tientallen vrouwen en kinderen had verkracht en vermoord in deze Duitse stad om daarna hun bloed te consumeren kon dr. Karl Berg hem niet bepaald zielig vinden want Kürten was daarvoor iets te slim al had hij een vreselijke jeugd achter de rug gehad. De Vampier zou nooit meer op straat komen maar wel een enkele reis maken in de Klingelpütz-gevangenis van Keulen in 1931 naar een machine die het leven van Kürten voorgoed en altijd verstoorde: de guillotine!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>