Goede en slechte 1 april grappen

De eerste dag van april is het altijd oppassen geblazen voor grappen. Een goede 1 aprilgrap zou op het eerste gezicht waar kunnen zijn, tot je er even over nadenkt. ‘Hé, je veter is los’ is een flauw grapje, want dat had best gekund. De NOS kondigde iets te vroeg aan de beroemde eindtune ‘Gute Nacht Freunde’ van ‘Met het oog op morgen’ na 35 jaar te gaan vervangen. In Vroege Vogels werd de oprichting van  de Plantenpartij aangekondigd die met een ‘tegeltaks’ wil voorkomen dat  planten in voortuinen moeten plaatsmaken voor betegeling.   

 

Nederlanders denken dat wij de aprilgrap invoerden na de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572: ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Maar dat is verzonnen: het is helemaal geen Nederlandse uitvinding. De Aprilgrap zou zijn ontstaan in 1582, toen paus Gregorius XIII de kalender veranderde: tot die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Mensen die dat vergaten, kregen uitnodigingen voor nieuwjaarsfeestjes. Frankrijk kent ‘Poisson d’Avril’, Engeland ‘April Fool’s Day’, Duitsland ‘Narrentag’ en Rusland ‘Dag van de Dommerik’. De Vlamingen hebben het over ‘Verzenderkesdag’: bijvoorbeeld iemand een dichte vergiet laten halen. Mijn moeder stuurde mij als tiener naar een tuincentrum om ‘een dozijn bonenstekjes op te halen’. Toen ik besmuikt terug naar huis kwam, lag ze gierend van de lach op bed.

 

Een aantal beroemde 1 aprilgrappen:

1960, Journaal: de toren van Pisa ‘is omgevallen’.

1962: op het strand van Zandvoort is ‘een beeld van Paaseiland aangespoeld’. Tienduizenden mensen bezoeken de plek.

1976, BBC: Jupiter en Pluto staan even op één lijn en dat beïnvloedt de zwaartekracht op Aarde. Wie op dat moment omhoog springt, ervaart iets bijzonders. Honderden mensen bellen de BBC met bijzondere sprongervaringen.

1977: een ijsberg is op weg naar het strand van Katwijk. Horden mensen met verrekijkers komen erop af.

1983, Jeugdjournaal: kinderen moeten belasting op zakgeld gaan betalen. Het regent telefoontjes van verontwaardigde ouders.

1993: het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden heeft het hart van en mummie kloppend gekregen. Onder enorme belangstelling wordt de kist geopend, waarin de mummie zou liggen. Er ligt alleen een briefje …

1998: Burger King lanceert de linkshandige Whopper met 180 graden gedraaide ingrediënten. De advertentie zorgt voor een stormloop op Burger King filialen.

2005, Dierenpark Emmen: er is een geblokte zebra geboren.

2006, Jeugdjournaal: wil af van haar vrouwelijke presentatoren: die kunnen maar zwanger worden. Het regent boze reacties.

Lees ook:De geslaagde 1 aprilgrap
Lees ook:De 1 aprilgrap: géén Nederlandse uitvinding
Lees ook:Zou ‘Cornflacer’ een 1 aprilgrap zijn?
Lees ook:Goede en slechte 1-aprilgrappen
Lees ook:Goede en slechte 1-aprilgrappen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Goede en slechte 1 april grappen

  1. rikkie

    Je moet een briefje tussen de ruitenwissers van een auto doen met de tekst:
    “Hallo, Er zit een kras boven de bumper van uw auto, ik betaal het terug!”

    Dan inspecteerd diegene de HELE auto

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>