Turkije wil botten Sinterklaas terug

Turkije wil de botten van Sint Nicolaas terughebben. Hij was in de vierde eeuw bisschop van het Griekse Myra, bij het huidige Demre in het zuidwesten van Turkije. Turkse moslims veroverden Myra in 1087; de plaats bestaat niet meer. Italiaanse zeelui namen zijn restanten naar het Ziuid-Italiaanse Bari en begroeven de botten in de Basilica di San Nicola (zie foto). De Turkse minister van Cultuur wil Turks erfgoed terug, dat in de loop der eeuwen uit het land is verdwenen, waaronder de restanten van Nicolaas.

Volgens de Turken heeft hij nooit gezegd dat hij in Italië wilde worden begraven. Hij leefde en stierf in Turkije en zou daarom daar moeten rusten, vinden Turkse wetenschappers. Het land vroeg in 1997 al eens om teruggave. Dat verzoek werd toen afgewezen, maar omdat Turkije nu bezig is de ruïnes van Myra bloot te leggen, zou het meer kans maken. Ankara heeft gezegd zorgvuldig te werk te gaan en heeft geen tijdslimiet gesteld aan de overdracht van de resten.

Lees ook:T.Rex vanaf zaterdag 10 september te zien in Naturalis Leiden
Lees ook:Turken feesten op straat: nu Oranje nog!
Lees ook:Dringen voor Turks consulaat
Lees ook:EK Turkije-Duitsland op grote beeldschermen
Lees ook:Amsterdam Turkish Film Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>