Hele Hollandse Waterlinie rijksmonument

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) heeft de hele Hollandse Waterlinie uitgeroepen tot rijksmonument, dat daarmee het grootste monument van ons land wordt. Onderdelen waren al monument, maar vanaf vandaag is het in zijn geheel beschermd: vestingsteden, sluizen, dijken en honderden bunkers. De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd als militaire verdelingslinie aangelegd tussen 1815 en 1840: als de vijand eraan kwam, kon een strook land van Muiden tot aan de Biesbosch binnen een paar uur onder water worden gezet. De linie van 85 kilometer lang en 5 kilometer breed lag als een beschermend lint aan de oostkant van de Randstad, van het eiland Pampus in de Zuiderzee tot aan de Biesbosch.

 

Het geheel telt 46 forten, zo’n duizend waterbouwkundige objecten en vijf vestingsteden: Naarden, Muiden, Weesp, Gorinchem en Woudrichem. De linie verving de Oude Hollandse Waterlinie uit de 17e eeuw. Nieuwe technieken maakten de waterlinie al gauw als verdedigingsmiddel ongeschikt. In de nieuwe aanpak van monumenten is het ook mogelijk om de omgeving te beschermen: landschappen, kanalen en dijken. De Waterlinie moet een duurzame groene zone aan de oostkant van de Randstad vormen. Herbestemming van forten en andere oude gebouwen zal makkelijker worden gemaakt. De status van rijksmonument zorgt voor extra bescherming. Zo kan dit onzalige plannen om ten oosten van Utrecht nóg een snelweg aan te leggen, wel eens stevig gaan dwarsbomen.

Lees ook:Nieuwe Hollandse Waterlinie op weg naar Werelderfgoedstatus
Lees ook:Steunbetuiging Unesco-nominatie Nieuwe Hollandse Waterlinie
Lees ook:Grebbelinie wordt rijksmonument
Lees ook:Theaterfestival BIES! in Dordrecht
Lees ook:Open Monumentendag 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>