Brandweer redt VOC replica’s en Batavia Stad

IMG_20160505_144105De brand bij de Bataviawerf, die maandagavond uitbrak, heeft de zeilmakerij, de blokkenmakerij en de werktuigenopslag verwoest. Ook kantoren van de werf moeten als verloren worden beschouwd. Een restaurant in Batavia Stad is beschadigd. De brandweer wist de replica’s van de VOC schepen Batavia en de Zeven Provinciën te redden en voorkwam dat de vuurzee oversloeg naar koopjesdorp Batavia Stad. Om half vier vannacht werd het sein brandmeester gegeven. De brandweer heeft het ergste weten te voorkomen, maar de in totaal 1180 meter zeil van de Batavia gingen in vlammen op: die lagen opgeslagen in de zeilmakerij. Vrijwilligers werkten tien jaar aan die zeilen.

De brand ontstond in de zeilmakerij: in het dak zat asbest verwerkt. Asbestdeeltjes hebben zich verspreid over de werf en in het nieuwste  gedeelte van Batavia Stad. Bewoners in de omgeving zijn gewaarschuwd, maar volgens de gemeente Lelystad is er geen risico voor de volksgezondheid, omdat de asbestdeeltjes niet in de woonwijken zijn neergekomen. Het hele gebied wordt dinsdag schoongemaakt. Nabijgelegen panden in factory outlet centre Batavia Stad liepen  rook, roet –en waterschade op. Het koopjesdorp is donderdagmiddag weer voor het grootste deel opengegaan voor het publiek.

 

 

Lees ook:Bataviawerf Lelystad door ramp getroffen
Lees ook:Batavia Stad weer open voor publiek
Lees ook:Code oranje: brandgevaar in natuurgebieden, heidebrand Hoog-Soeren
Lees ook:Zeer grote brand Westelijk Havengebied Amsterdam
Lees ook:Grote brand in uitgaansgebied Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>