Bodem Franeker zakt te snel door gaswinning

FranekerDe gaswinning ten noorden van het Friese Franeker is stopgezet. De bodem in de winput daalt veel sneller dan verwacht. Dat bleek afgelopen zomer uit metingen van de oliemaatschappij Vermilion en het Staatstoezicht op de mijnen (SodM). Daarop stopte het Canadese bedrijf Vermilion de gaswinning. Het is niet duidelijk waarom de bodem zo snel daalt.  

Het SodM hoopt daar eind volgende maand antwoord op te kunnen geven. Daarna beslist het Ministerie of de gaswinning mag worden hervat. ‘Daarnaast zijn we benieuwd of die oorzaak ook gevolgen heeft voor andere putten waar gas wordt gewonnen’, zei een woordvoerder van de provincie Friesland. In het gebied bij Franeker wordt ook zout gedolven. Zoutfabriek Frisia boort naar zout, maar volgens de woordvoerder bestaat niet de indruk dat dat invloed heeft op de gaswinning: ‘De bodemdaling door zoutwinning wordt al jaren in de gaten gehouden en verloopt in tegenstelling tot de daling door de gaswinning zoals verwacht.’ Toch zal het SodM dit wel onderzoeken. Sinds 1988 wordt de bodemdaling door zoutwinning in Franeker bijgehouden. De bodemdaling heeft nog niet het maximum van 15,6 cm bereikt, maar dat punt wordt wel veel snelle bereikt dan verwacht.
Zie ook 'Koningin in Franeker'.

Lees ook:Fakkeloptocht Loppersum verplaatst naar Groningen Stad
Lees ook:Aardbeving schrikt Noord Groningen wakker
Lees ook:Groningen kan zwaardere aardbevingen verwachten dan Kamp in brief zegt
Lees ook:Aardschok schrikt Groningen wakker
Lees ook:Food4You Wageningen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bodem Franeker zakt te snel door gaswinning

  1. Flipper

    Gas is zo belangrijk, zeker nu alles schaarser dreigt te gaan worden ! Dat Franeker maar verdwijnen moet. Gas is belangrijker ! Wie het niet met mij eens is, krijgt de vraag voorgelegt: “Hoe gaat u verder door uw leven zónder gas ?” Want die vraag is dàn… relevant, toch ?
    Flipper

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>