Sneekweek: zeilwedstrijden, kermis en feesten

SneekweekFriesland kent iedere zomer zijn eigen wedstrijden. Zo was er vorige week het jaarlijkse Skûtsjesilen, woensdag 30 juli 2008 het jaarlijkse kaatsen in Franeker, in augustus fierljeppen (met een polsstok springen over de sloot) en als grootste jaarlijkse zeilevenement: de Sneekweek (2012: klik hier). Die vindt van zaterdag 2 tot en met donderdag 7 augustus voor de 73e keer plaats. Vrijdagavond is in de stadhuistuin van Sneek de officiële opening. De openbare feesten vinden plaats in de Kolk: daar begint om 22.30 een vlootschouw. Na de parade is er live muziek van dj’s, spettert vuurwerk de lucht in en gaat de kermis open tot 01.00 uur. Tijdens de vlootschouw wordt de Panschipper aan het publiek voorgesteld. Ieder jaar benoemt het gemeentebestuur een Schipper in de Orde van de Sneker Pan: iemand die zich voor de zeilsport en vooral voor de Sneekweek heeft ingezet, krijgt deze wisselkoekenpan.

 

 

 

 

Zaterdag beginnen de zeilwedstrijden voor alle erkende open eenheidsklassen op het Sneekermeer en de Poelen. De wedstrijden zijn iedere dag en op de wal is het feest: kermis, shantykoren, acts, artiesten en dj’s. Zondag is koopzondag en woensdag vindt de Grote Jaarmarkt plaats in het historische centrum van 9.00 tot 17.00 uur. Dinsdag is traditiegetrouw de Sneker stappersavond: vroeger waren de Snekers vrij op woensdag, hardzeildag: de avond ervoor konden ze dan helemaal losgaan. Tegenwoordig plannen ze hun vakantie nog altijd zo dat de Sneekweek daarbinnen valt. 

 

 

Lees ook:Sneekweek 2013
Lees ook:Sneekweek 2009
Lees ook:Zo’n 775 boten van start tijdens 81e Sneekweek
Lees ook:Sneekweek – grootste Europese zeilevenement op binnenwateren
Lees ook:Sneekweek 2011

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sneekweek: zeilwedstrijden, kermis en feesten

  1. watersport4all

    SneekWeek.

    Altijd leuk, en erg veel zeilers.

    Voor de zeilers onder ons, hebben we een mooi groot forum

    Deze is te vinden op: http://www.watersport4all.nl > forum.

    Greets,
    Team: watersport4all

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Nazomeren met het Frysk Festival in Friesland | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>