Veel pasgeboren jongen in dierentuinen

IMG_20160509_163439De laatste weken werden in de Nederlandse dierentuinen veel zeldzame dieren geboren: zoals op 10 juli in Artis Amsterdam  een Afrikaanse zebramannetje met de naam Jambo (‘hallo’ in het Swahili). Het  derde jong van merrie Zohra en hengst Fonzie hoort tot de  bedreigde diersoort Grévyzebra. Grote delen van hun leefgebied: droge savannen in Noord Kenia, Somalië en Ethiopië, zijn nu bewoond door mensen en stroperij speelt een grote rol. Volgens Artis leven er nog 2000 Grévyzebra’s in Afrika. In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kwam maandag een Indische neushoorn ter wereld: Bertus, vernoemd naar een verzorger die eerdaags met pensioen gaat. Volgens Blijdorp leven er in India en Nepal nog zo’n 2000 in het wild. Leuk voor de kinderen: jonkies in de dierentuinen. En als het gaat regenen, kunnen we nog altijd naar overdekte attracties.

Woensdag 18 juni beviel gorilla Dafina in Artis van haar derde jong: het is nog niet duidelijk of het een jongen of een meisje is. Dafina kreeg vaker baby’s, maar tot nu toe moesten de jongen naar de gorillacrèche van de dierentuin in Stuttgart, omdat mama niet goed wist wat ze moet doen. Bij deze baby zou het anders kunnen gaan: vorig jaar bevielen twee andere gorillamoeders van gorillajongetjes Bwana en Shomari. Dafina kon een jaar toekijken hoe het moederen moet. In Afrika zijn gorilla’s een bedreigde diersoort. Met behulp van fokprogramma’s wordt de soort behoed voor uitsterven. De mens is de grootste bedreiging: hun leefgebieden versnipperen en stropers maken de omgeving onveilig.

In de Apeheul is een rode titi geboren: dat gebeurt zelden in dierentuinen. In Europese dierentuinen leven er slechts 35: dat maakt het moeilijk om geschikte koppeltjes samen te stellen. In Nederland werd in 2002 de eerste titibaby geboren: Vida. Zij werd gekoppeld met Pasco uit een Franse dierentuin en na lange tijd was het raak en is een gezonde baby geboren. In dierenpark Emmen kwam 21 juni een zebraatje ter wereld: Subira. Dat betekent geduld; die naam werd gekozen omdat de geboorte al drie weken eerder was verwacht. Subira draaft iedere dag met moeder en de andere zebra’s over de savanne in de dierentuin.

Lees ook:Gorilla geboren in Artis
Lees ook:Giraffe geboren in Artis
Lees ook:Artis bestaat 175 jaar
Lees ook:Apenheul verwacht geboorte vijf gorillaatjes
Lees ook:Zeeleeuwtje geboren in Artis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>