Nederland eind 21e eeuw bloedheet

IMG_20160516_161101Dat wordt beslist geen pretje: eropuit trekken in de toekomst. Volgens het KNMI kan het aan het eind van deze eeuw in de zomer tot ver boven de 40 graden worden in Nederland: dat is acht graden hoger dan de huidige extreme  records. Tenminste: als we niks doen aan de uitstoot van CO2. Het weerinstituut KNMI maakte samen met de Universiteit Utrecht en het Centrum voor Klimaatonderzoek computerberekeningen van de veranderingen in de extreme temperaturen die  de klimaatverandering kan veroorzaken. Die stijgen in Europa bijna drie keer zo snel als de gemiddelde temperatuur.

Ze ook ‘Meer hitte komende jaren al merkbaar‘ en ‘Nederland warmt sneller op dan rest wereld‘.

Hetzelfde kwam uit de berekeningen in het midden van de Verenigde Staten: dat kan net als Zuid-Frankrijk maximum temperaturen verwachten van tien graden meer dan nu. Zo komt het kwik in Lyon op 46,5 graden en in Bagdad op 50 graden. In het Midden-Oosten, India en Australië kan het kwik ook tot die temperatuur stijgen. Wij maken dat niet meer mee, maar onze kinderen en kleinkinderen misschien wel. Tóch een signaal naar al diegenen, die tot nu toe alle verhalen over de CO2 uitstoot een beetje cynisch wegwuifden?

Lees ook:Meer hitte komende jaren al merkbaar
Lees ook:Koninginnedag: zonnig, maar fris
Lees ook:Nederland heel even warmste land van Europa
Lees ook:Winter in aantocht: nachtvorst, kans op sneeuw en gladheid
Lees ook:Zomerweer op komst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>