Naaktstranden langs de Noordzeekust

@Erik Feenstra

Op 27 april 1973 werd in Callantsoog het eerste naaktstrand gelegaliseerd. Korte tijd later volgde Zandvoort, waar naaktlopen op een stuk strand naar het zuiden werd gedoogd. Saillant detail: in die tijd was daar iedere mooie dag een zandkunstenaar op het strand te vinden. Hij was een voorloper van de latere zandsculptuur festijnen. De hele dag was hij met spateltjes en mesjes in de weer. Als hij klaar was, fotografeerde hij zijn creatie: van de opbrengst leefde hij. Hij werkte op het strand direct voor Zandvoort, maar op een goede dag liep hij door naar het naaktstrand: daar liet iedereen hem met rust. Op het strand vóór Zandvoort werd zijn minuscule werk nogal eens door baldadige types in mekaar getrapt. Hier is de lijst met officiële naaktstranden aan zee. Ter plekke staan geen borden, zijn honden niet toegestaan en er zijn geen voorzieningen (zoals paviljoens), als dat hier niet erbij vermeld is.
Zie ook: naaktstranden in het land, maar niet aan de zeekust: Noord, Oost en Midden Nederland, West en Zuid Nederland en (niet naakt): ’Stadsstranden
.

Friese Waddeneilanden:

Schiermonnikoog: oost van paal 7. Eén van de breedste stranden van Europa. Honden toegestaan. Paviljoen ‘De Marlijn’ bij strandopgang. Zuid van paal 2, te bereiken via Westerburenpad.
Ameland en Terschelling: op hele strand toegestaan, maar liever niet te dicht bij de strandopgangen. Honden toegestaan.
Vlieland: op hele strand toegestaan, behalve bewaakte strand bij Badweg (paal 50-51). Honden toegestaan. 

Noord Holland:
Texel, De Cocksdorp: paal 26,4-27,4. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan. Paviljoen ‘Paal 28’ (niet naakt) bij strandopgang Krimweg. Den Hoorn: 500m zuid van paal 9/west van Den Hoorn, bij de Hoornderslag, op meest zuidelijk deel van Texel. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan. Paviljoen ‘Paal 9’ (niet naakt) bij strandopgang.
Falga, vlakbij Den Helder: paal 4.09-5. Honden aangelijnd toegestaan. Paviljoen bij strandslag Falga.
Groote Keeten: paal 8,4-9,4. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan. Paviljoen ‘Klavertje Vier’ (niet naakt) bij strandopgang.
Callantsoog: paal 14,5-16,8. Op borden aangegeven. Eerste officiële naaktstrand. Honden aangelijnd toegestaan. Paviljoen ‘Ja, Natuurlijk’ vlak voor naaktstrand (maar nét niet eróp).
Schoorl/Bergen aan Zee: paal 29,75-32,25. Paviljoen ‘Uit de kunst’ bij paal 32. Strand alleen te bereiken te voet of met de fiets. Bewaakte fietsenstalling. Paviljoen ‘Paal 29’ (niet op naaktstrand) bij strandopgang.

Egmond aan Zee (Noord): paal 35-36. Naakt gedoogd.

Egmond aan Zee (Zuid): paal 41-42. Naakt gedoogd.
Castricum aan Zee: paal 46-47,85.
Wijk aan Zee: paal 49,5-50,25.
Velsen: paal 58-58,425. Uniek: óók in deel van de duingebieden.
Bloemendaal: paal 58,425-59,5. Op borden aangegeven . Paviljoen ‘Parnassia aan Zee’ bij strandopgang. Naar noorden overgang naar naaktstrand Velsen.
Zandvoort, paal 68-71. Op borden aangegeven. 7 paviljoens. Naar zuiden 500 m textielstrand en dan naaktstrand Noordwijkerhout.   

 

Zuid-Holland:
Noordwijkerhout, paal 71,5-74. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan.
Noordwijk: paal 78-79,5. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan.
Katwijk: paal 89,25-derde strandopgang. Naakt gedoogd. Paviljoen ‘Willy-Zuid’ bij strandopgang bij paal 88.
Scheveningen: paal 96,5-98. Op borden aangegeven. Twee paviljoens.
Den Haag Westduinpark: paal 104-105. Op borden aangegeven. Paviljoen ‘Moby Dick’.
Kijkduin, (Den Haag): dam 20-21, ter hoogte van paal 108. Op borden aangegeven Paviljoen ‘De ZeeRob’ 70m noord van naaktstrand.
Monster: dam 16-dam 19. Op borden aangegeven.
Hoek van Holland: paal 116,12-116,62. Op borden aangegeven. Paviljoen wás aanwezig, maar op die plek komt nieuwe duinenrij.
Maasvlakte: op Slufterstrand is stuk gereserveerd voor naakt. Op borden aangegeven. In 2008 verdwijnt het, omdat de Maasvlakte wordt vergroot. Honden toegestaan.
Rockanje, Oostvoorne: paal 10,6-11,4. Op borden aangegeven.  

 

Zeeland:
Renesse, Schouwen Duiveland: paal 6.94-8.99, bereikbaar vanaf Hoogenboomlaan west van Renesse of Verklikkerpad noord van Nieuw Haamstede. Honden aangelijnd toegestaan.
Nieuw Haamstede, Schouwen Duiveland: paal 14,11-15,05. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan.
Neeltje Jans: bij de Oosterscheldesluizen. Op het strandvlak van Neeltje Jans aan de zeezijde. Paviljoen ‘Atlantis’ aan noordzijde op 700m. Honden aangelijnd toegestaan.
Vrouwenpolder en Oostkapelle, Walcheren: paal 8,6 (duinovergang 72)-10,9. Ongeveer van paviljoen ‘Pays Bas’ in Oostkapelle tot ‘Neptunis’ bij overgang Oranjezon in Vrouwenpolder. Ook vanaf paviljoen ‘Aquarius’ bij Vrouwenpolder (duinovergang 75) tot duinovergang 73, Waterwingebied. Via de duinen is het strand alleen toegankelijk meteen wandelkaart van de Stichting Zeeuws Landschap, te koop bij de automaat bij de Oranjezon. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan.
Domburg, Walcheren: paal 16,4-16,9. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan. In duinovergang staat een toilet. Paviljoen ‘7 Golven’ (niet naakt) tegen naaktstrand aan.
Breskens/Goede, Zeeuws-Vlaanderen: paal 20-23. Op borden aangegeven. Honden aangelijnd toegestaan. Paviljoen ‘Toco Loco’ en ‘Palm Beach’ op 100m van naaktstrand.

Cadzand, Zeeuws-Vlaanderen op de grens met België, natuurgebied het Zwin: naakt gedoogd. Pas op de grens: in het Belgische deel is naakt verboden (België heeft zowiezo geen of amper naaktstranden). Honden aangelijnd toegestaan.

Lees ook:Naaktstranden West en Zuid Nederland
Lees ook:Naaktstranden Noord, Oost, Midden Nederland
Lees ook:Noordzeestranden opnieuw met paraffine vervuild
Lees ook:Nieuwjaarsduiken 2010
Lees ook:In je blootje op Open Naturistendag

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Naaktstranden langs de Noordzeekust

  1. Pingback: Dagje eropuit met Pinksteren | Eropuit

  2. Pingback: Noordzee en stranden steeds schoner | Eropuit

  3. Pingback: Open Naturistendag: bloot lopen op zondag | Eropuit

  4. Pingback: Noordzee kan verraderlijk zijn | Eropuit

  5. Pingback: In je blootje op Open Naturistendag | Eropuit

  6. Pingback: Flut zomer sluit toch nog goed af | Eropuit

  7. Pingback: Strandzesdaagse in weer en wind | Eropuit

  8. Pingback: Blootgewone zondag – Open Naturistendag | Eropuit

  9. Pingback: Hittegolf op komst | Eropuit

  10. Pingback: Zomerweer op komst | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>