Dinsdag 19 september: Prinsjesdag 2017 – ook dit jaar met de Glazen Koets

Dinsdag 19 september vindt in Den Haag Prinsjesdag plaats: op de derde dinsdag van september opent het staatshoofd het parlementaire jaar met het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal. De rede gaat over de stand van het land en de plannen voor komend jaar. De NOS doet verslag op NPO 1. Op Prinsjesdag wordt de franje van Oranje getoond en komt de vorst met leden van het Koninklijk Huis in gala naar het Binnenhof. Prinses Beatrix is sinds drie jaar niet meer van de partij en zwaait haar zoon ergens op de route toe.

De koning en de koningin vertrekken om 13.00 uur vanaf paleis Noordeinde. Niet zoals altijd in de Gouden Koets: die wordt de komende vier jaar grondig gerestaureerd. Het koningspaar rijdt in de Glazen Koets en wie weet blijft dat zo, want de Glazen Koets uit 1826 werd door de Oranjes gebruikt tot koningin Wilhelmina de Gouden Koets als geschenk van de Amsterdamse burgerij kreeg, ter ere van haar inhuldiging in 1898. De route loopt als vanouds over het Noordeinde, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Tournooiveld, en Korte Vijveeberg naar het Binnenhof. De koest wordt getrokken door acht paarden, een eeuwenoud voorrecht is voor vorsten. Prins Constantijn en prinses Laurentien rijden in de Gala-glasberliner (met vier paarden). Verder zijn er koetsjes met stafleden en militairen in galakostuums en ere-escortes te paard.

Tijdens de rit klinkt iedere minuut een saluutschot vanaf het Malieveld, om het volk te laten weten dat de koning onderweg is. Na de ceremonie in de Ridderzaal volgt dezelfde route terug naar paleis Noordeinde, met als afsluiting de traditionele balkonscène. De Haagse schoolkinderen hebben vrij en tot en met woensdag 20 september staat de Haagse kermis op het Malieveld. Dames dienen in de Ridderzaal een hoedje te dragen: Prinsjesdag is daardoor ‘onze Ascot’, de Britse paardenraces met de extravagante dameshoeden. Erica Terpstra begon er in 1977 mee, omdat ze naar eigen zeggen het stoffige imago van Prinsjesdag wilde opfleuren.

De eerste Prinsjesdag was in 1814, maar al in de 18e eeuw hadden Oranjegezindten de verjaardag van prins-stadhouder Willem V deze naam gegeven. Sinds 1888 is de troonrede de officiële opening van het parlementaire jaar; op dinsdag en niet op maandag, want dan zouden parlementsleden op zondag naar Den Haag moeten reizen, en dat is een rustdag in kerkelijke kringen. Soms was pracht en praal uit den boze: in de crisisjaren en de jaren na de oorlog bleef de Gouden Koets binnen, net als in 1974, toen de Franse ambassade was gegijzeld. In 2001, kort na de aanslagen in New York, stond de koets met de koningin een minuut stil voor de Amerikaanse ambassade, iets dat in de VS grote indruk maakte. In 1963 sloeg een paard op hol, dat de open calèche met de prinsessen trok. Die kwam tegen een boom tot stilstand; de zusjes bleven ongedeerd en zaten daarna bleekjes van schrik bij hun ouders opgepropt in de Gouden Koets.

Lees ook:Dinsdag 20 september: Prinsjesdag 2016 – zonder Gouden Koets
Lees ook:Prinsjesdag vol franje van Oranje
Lees ook:Prinsjesdag 2011 in Den Haag
Lees ook:Prinsjesdag 2014 in Den Haag
Lees ook:Prinsjesdag 2010 in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>