Film ‘Stand by your president’ – poldermeisje uit Terneuzen wordt first lady, en is nu weer ‘gewoon meisje’

Zaterdag 28 februari is in Rialto Amsterdam de voorpremière van Stand by your president is een documentaire van Ineke Smits over de Zeeuwse Sandra Roelofs die tien jaar geleden first lady van het exotische, maar politiek roerige Georgië werd (trailer: klik hier). De film was eerder al op de IDFA te zien en draait vanaf 5 maart in De Balie en Studio K (Amsterdam), Lantaren/Venster (Rotterdam), Filmhuis Den Haag, Cinecitta (Tilburg), De Fabriek (Zaandam), Griffioen (Amstelveen) en Cinecity (Terneuzen en Vlissingen).

Na twee termijnen kan haar man, de inmiddels omstreden president Mikheil Saaskashvili, niet meer worden herkozen. De president en first lady worden weer ‘gewone’ burgers. Wat betekent het om zo lang in de politieke openbaarheid te leven en wat moet je daar privé voor inleveren? ‘Toen Sandra mij na de eerste vertoning zei dat ze zichzelf herkende in de film, wist ik dat we erin waren geslaagd waren een persoonlijke, intieme film te maken’, aldus regisseur Smits, die net als Roelofs haar geliefde naar Georgië volgde.

Roelofs, naar eigen zeggen ‘een gewoon poldermeisje uit een provinciestadje in Zeeuws-Vlaanderen’, vertelt dat ze als tiener met een 15-jarig vriendje langs de Kreek liep, een waterstroom net buiten Terneuzen. Ze vroeg hem naar zijn toekomstplannen. Hij wilde in de buurt een baan gaan zoeken en aan de Kreek gaan wonen. ‘Ik dacht: da’s niks voor mij’, gniffelde Sandra. ‘Zo kleinburgerlijk! Maar nu denk ik wel eens ‘Was ik maar aan de Kreek gaan wonen’. Ik had ook docente Frans in Terneuzen kunnen worden.’

Maar dat deed ze niet en hoewel haar ouders aanvankelijk niet blij waren met haar partnerkeuze, ging ze naar Georgië om te leven met een Kaukasische macho die het ver schopte, volgens Sandra ‘niet kon delegeren’, na twee ambtstermijnen het onderspit moest delven, uit Georgië weg moest vluchten en nu in de VS zit, waar hun oudste zoon studeert. Sandra ging met hun tweede zoontje naar Londen, om opnieuw te studeren: ‘Ik dacht: dit is een nieuwe kans.’ Gewoon, tussen de andere studenten, zonder bewakingspersoneel om haar heen, zonder ogen op haar gericht. Al hoopt ze vurig terug te kunnen keren, net als haar man, met wie ze tijdens het draaien van de film precies 20 jaar getrouwd is. Al leven ze tijdelijk noodgedwongen gescheiden, ‘Georgië bindt ons’, verzucht Sandra.

Regisseur Smits had tijdens het draaien danig te stellen met protocol en bewaking, maar ook met het dagelijks leven: verplichtingen als first lady én als moeder van twee kinderen. De film geeft een beeld van ‘een meisje uit de polder’ dat ineens first lady werd en nu weer ‘gewoon meisje’ is. De Rozenrevolutie in Georgië, waarna haar man tot president werd gekozen, de oorlog met Rusland, de afnemende populariteit van haar man en de onzekere toekomst: ze vormen het decor van een intieme portret, met opa en oma in Terneuzen, de jongste die zeven wordt, zingend aan de keukentafel. En met veel persoonlijke ontboezemingen. Zoals hoe Sandra onwennig in een doorsnee warenhuis in Parijs gaat shoppen om er tijdens de inauguratie van haar man toonbaar uit te zien. Een indringende, hartverwarmende en liefdevolle film: een aanrader!

Lees ook:IDFA selecteert ‘Stand By Your President’ en ‘Het Nieuwe Rijksmuseum: De film’
Lees ook:Schedel vroege voorouders te zien in Naturalis
Lees ook:Lady Gaga zegt optreden in Ziggo Dome af
Lees ook:Lady Gaga komt naar de Ziggo Dome
Lees ook:Lady Gaga geeft tweede concert in Ziggo Dome

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>