The Hitchcock Touch in EYE Amsterdam

Deze zomer eert EYE de meest iconische en invloedrijke regisseur aller tijden, Alfred Hitchcock (1899-1980), met een groot retrospectief inclusief negen gerestaureerde stille films. Voor het eerst zijn deze Hitchcock’s in Nederland te zien. Voor de restauratie van deze zelden vertoonde eerste films is gebruikgemaakt van materiaal uit de EYE-collectie. The Hitchcock Touch vindt plaats van 24 juli tot en met 12 oktober en wordt omlijst met live-muziek, een cursus, lezingen en speciale voorstellingen. Daarnaast toeren zes Hitchcock-films langs de Nederlandse filmtheaters, waaronder ‘To Catch a Thief’, tot en met 15 november (bron: persbericht).

Hitchcock is ruim dertig jaar na zijn dood nog steeds een icoon in de populaire cultuur. In 2012 werd ‘Vertigo’ tot de beste film aller tijden gekozen in de poll van filmtijdschrift Sight and Sound. Hij stond bekend om zijn voorliefde voor blonde actrices, maar ook om zijn briljante scenario’s en visuele vondsten. Hitchcock heeft op vele kunstvormen zijn stempel gedrukt en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Filmmakers en kunstenaars laten zich door hem inspireren, zoals Douglas Gordon met zijn beroemde kunstwerk ’24 Hour Psycho’. De Nederlandse filmmaker Diederik van Rooijen gaat in Hollywood een remake maken van ‘The Birds’. Met The Hitchcock Touch toont EYE de belangrijkste films van The Master of Suspense, van de stille films uit de jaren ’20, klassieke meesterwerken uit de jaren ’30, ’40 en ’50 zoals ‘The Lady Vanishes’, ‘Spellbound’ en ‘Vertigo’, tot latere films als ‘Torn Curtain’ en ‘Frenzy’.

Zijn films zijn vaak een entertainende mix van spionage, romantiek, humor en suspense. The Hitchcock Touch geeft een beeld van de diversiteit van Hitchcocks oeuvre, maar toont ook de overeenkomsten tussen films uit verschillende periodes. Hij maakte films in Engeland en in Hollywood, van stille film tot geluidsfilm, van zwart-wit tot kleur. In totaal worden meer dan 45 titels vertoond, deels gerestaureerd en gedigitaliseerd, maar ook in vintage 35mm-prints uit de collectie van EYE en collega-filmarchieven. VPRO televisie besteedt aandacht aan Hitchcock: 1 augustus ‘Dial M for Murder’, 8 augustus ‘Vertigo’ en op 15 augustus ‘Rear Window’, steeds op vrijdag, Nederland 2.

Lees ook:Pleinbioscoop Rotterdam
Lees ook:Pleinbioscoop Rotterdam 2014
Lees ook:Indian Film Festival Den Haag
Lees ook:Alle films van Alex van Warmerdam in EYE Amsterdam
Lees ook:EYE presenteert: Jean Desmets droomfabriek – De avontuurlijke jaren van de film (1907–1916)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>