Boekenweek 2012 – Vriendschap en andere ongemakken

Woensdag 14 tot en met zaterdag 24 maart 2012 vindt voor de 77e keer de Boekenweek plaats, met dit jaar als thema ‘Vriendschap en andere ongemakken’ (2013: klik hier). Ieder jaar schrijft een andere auteur het Boekenweekgeschenk, gratis bij aankoop van tenminste € 12,50 aan boeken. Dit keer is dat de Vlaamse schrijver Tom Lanoye (1958) met ‘Heldere hemel’. Tijdens de Boekenweek toert hij door het land, signeert overdag en geeft ‘s avonds lezingen. Voor het eerst wordt geschenk ook in Vlaanderen verspreid, van 14 tot en met 31 maart, als Geschenkboek van de Literaire Lente.

De Boekenweek wordt sinds 1946 traditioneel geopend met het Boekenbal, op dinsdag 14 maart in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Hier komt heel literair Nederland samen. Sinds 2002 verzorgt in Paradiso het Bal der Geweigerden, een alternatief Boekenbal, in De Kring. Is het Boekenbal voor een select gezelschap, het publiek kan naar het slotfeest ‘Schrijvers zoeken vrienden’ op zaterdag 24 maart in de Lebuïnuskerk in Deventer, met Tom Lanoye en onder meer Nico Dijkshoorn, Joost Zwagerman, Willem Jan Otten en Tommy Wieringa. Woensdag 21 maart staat Tom Lanoye eenmalig in Koninklijk Theater Carré, met ‘Sprakeloos op de planken’.

Zondag 18 maart verzorgt de Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr het Boekenweekconcert in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Dezelfde avond verzorgt theater De Kleine Komedie haar jaarlijkse Boekenweekvoorstelling en staat Lanoye met vrienden (zoals Conny Palmen, Gerrit Komrij en Nico Dijkshoorn) in theater De Brakke Grond in Amsterdam. De Boekenweek promoot sinds 1932 tien dagen in maart het (Nederlandse) boek, met lezingen, signeersessies en debatten in het hele land. De meeste boekwinkels geven bij besteding van tenminste € 12,50 aan boeken het Boekenweekgeschenk cadeau. Openbare Bibliotheken geven bij inschrijving als nieuw lid het Boekenweek Essay cadeau, dit jaar ‘Verder alles goed’ van Nico Dijkshoorn. Zondag 18 maart kan iedereen met het boekenweekgeschenk als treinkaartje vrij reizen in alle binnenlandse treinen (2e klas) van de hoofdsponsor: de Nederlandse Spoorwegen.

Lees ook:Het is weer boekenweek
Lees ook:Gratis met de trein met Boekenweekgeschenk op zak
Lees ook:Boekenweek 2014 gaat van start met Boekenbal
Lees ook:Boekenweek 2011 – Geschreven portretten
Lees ook:Boekenweek 2017 – thema ‘Verboden vruchten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>