Topjaar voor museum de Fundatie in Zwolle

Museum de Fundatie beleeft een topjaar: tot nu toe passeerden meer dan 100.000 bezoekers de kassa’s op haar locaties in Zwolle en Heino/Wijhe. Tentoonstellingen van onder meer Marte Röling, Jan Fabre en George Grosz  zorgden voor grote toeloop. Ook de publieke belangstelling voor de eigen collecties nam toe, met als hoogtepunt de presentatie van Vincent van Gogh’s de Molen ‘Le blute-fin’. Half november wordt bekend of Museum de Fundatie  de BankGiro Loterij Museumprijs 2010 in de wacht wist te slepen. Stemmen voor deze publieksprijs kan tot en met 14 november via deze website (bron: persbericht).


Van de ruim 100.000 bezoekers bezochten er 65.000 Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle en 36.000 Kasteel het Nijenhuis bij Heino,  tegen respectievelijk 35.000 en 14.000 half oktober 2009. Tot nu toe werd de absolute top bereikt in 2008 met ruim 117.000 bezoekers. Ook 2011 belooft een goed jaar te worden. In Zwolle zullen achtereenvolgens Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Prins van Liechtenstein, recent werk van schilder Evert Thielen, de groepstentoonstelling Meer Licht (samengesteld door Hans den Hartog Jager) en een expositie rond Moderne Devotie (in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Stedelijk Museum Zwolle) te zien zijn. Rond Kasteel het Nijenhuis krijgt de beeldentuin komend voorjaar nieuwe glans door plaatsing van een groot aantal beelden uit de collectie van Museum Beelden aan Zee. Deze zullen de komende jaren in de tuin te zien zijn. In samenwerking met het Amsterdamse Museum Van Loon wordt vanaf 12 februari werk getoond van Thérèse Schwartze, in het najaar van 2011 een overzichtstentoonstelling van het werk van Henk Lassche.

 

Tot en met 14 november van dit jaar is Museum de Fundatie met het Stedelijk Museum Schiedam en het Museum Boijmans van Beuningen in een spannende strijd verwikkeld om de BankGiro Loterij Museumprijs, een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. De jury van deze publieksprijs roemde de helderheid van de presentaties, de goede educatieve introductie en het vriendelijke personeel van de Fundatie. Het publiek bepaalt de winnaar, stemmen is nog mogelijk t/m 14 november via deze site van het museum.

 

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. 

Lees ook:Museum de Fundatie Zwolle beleeft topjaar
Lees ook:Tot en met 1 april stemmen voor de Museumprijs 2013
Lees ook:Museumprijs voor Boijmans van Beuningen
Lees ook:TextielMuseum Tilburg krijgt Museumprijs 2017
Lees ook:Goed Geld Gala: genereuze bijdrage BankGiro Loterij voor culturele sector

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>